7 стъпки при отглеждането на рози

Отглеждането на рози: Съвети и полезни стъпки

Отглеждането на рози е не само печеливш, но и много интересен бизнес.

За да се получи така, че цъфтящите рози да Ви радват не само през лятото, но и през зимата, не можете да минете без висококачествена оранжерия.

Отглеждането на рози се случва в оранжерия, предимно, с цел продажба. Най-големите производители на рози в света са Холандия, Еквадор, Колумбия, Кения и Етиопия. Световният пазар на рязани цветя е голям и продължава да нараства.

За да станете успешни на пазара на отглеждане на рози, трябва да произвеждате качествени видове рози, както и да имате силна маркетингова и финансова подкрепа.

При планирането на производството на рязани рози е необходимо да се вземат предвид тенденциите в цените, т.к розите се отглеждат 5-6 години.

В тази статия бих искал да опиша кратка технология за отглеждане на рози за продажба.

Селекция на сортове рози

На първо място, производителят трябва компетентно да подходи към въпросите за избора на сорта рози за рязане. Те включват:

  • Климатични особености;
  • Устойчивост на болести и вредители;
  • Производителност;
  • Височина на стъблото и диаметър на цветето;
  • Цветова гама според търсенето на пазара и др.

Избират се предимно чаенохибридни сортове рози и флорибунда, но напоследък се увеличава търсенето и интересът към сортовете божури.

Сега, тук сме на темата за сортовете рози, която подробно ще разгледаме тук.

Посадъчен материал за отглеждане на роза

Изборът на висококачествен посадъчен материал е критичен поради високата цена на растенията и дългия им добив. Има два основни вида рози, които са широко отглеждани:

Първият е със собствен корен, а вторият е подложка с присадена пъпка или калем.

Възможно е да закупите готови разсад от рози за рязане от развъдни компании, които мога да посъветвам и да Ви помогнат да изберете най-добрите сортове рози за рязане.

От тази компания можете предварително да закупите каталог с рязани рози и да се запознаете с него. Или, като имате собствено отделение за разсад, започнете собствено производство на разсад. Те се отглеждат в специални тапи или кубчета от минерална вата, но това е друга технология…

Готовият разсад от рози трябва да има следните критерии за качество: възраст 2-3 месеца, развити издънки най-малко 10 см, добре развита коренова система, за предпочитане наличие на резници, липса на болести, вредители и повреди.