Македония

Македония

Как да започнеш разказ за държава, която все още няма официално признато име? Същото се отнася и за официалната история, църква, национална идентичност, а доскоро и език.

Македония

Реално БЮРМ се бори от 1991 година с всички свои съседи за да бъде призната за равноправна и независима, но все нещо не се получава. Обикновено на туровете ни в Македония отделяме поне един цял ден само на историята, защото ако Балканската история е заплетена и сложна, то Македонският въпрос е истински гордиев възел. Тук няма да ви я разказваме, защото повярвайте ни, безкрайна е.

Тук ще ви разкажем за земята и хората на Македония

Македония е планинска страна, славеща се с най-голям брой планински върхове в Европа. Ако решите да я пресичате от Запад на Изток ще се наложи да изкачите и спуснете поне 10 планини. Всички те са разделени от плодородни долини, и пълноводни реки. В южната част на страната има няколко големи естествени езера, най-голямото и старото от които е Охридското езеро. Езерото е разделено между Албания и Македония и е събирателна точка за хиляди туристи. Почти на самата граница между двете държави, на брега на езерото се намира манастирът Свети Наум, една от задължителните дестинации в района. Охрид е включен в UNESCO по два показателя, като природен и културен обект, което го прави задължителна спирка в повечето от нашите балкански турове. Комбинацията между природа, приключения, история и ниски цени поставят Охрид сред най-предпочитаните места за ваканция в ЮИ Европа.

За любителите на историята и археологията Macedonia предлага няколко обекта от световно значение сред които са Хераклея Линкестис с невероятните раннохристиянски мозайки, Стоби – античен град с уникална култура, както и Охридската крепост, най-добре запазената българска средновековна крепост.

Освен на история Македония залага и на култура. Македонците са много топли и обичат музиката и танците, всеизвестни като отлични музиканти и певци. Десетки културни и фолклорни фестивали събират хиляди посетители всяка година.

Скопие

Столицата на Македония е меко казано неповторима. Много посетители я наричат „Лас Вегас на Балканите“ , но независимо дали одобрявяат или не новите паметници, със сигурност я запомнят завинаги. Самите македонци са със смесени чувства отностно проекта „Скопие 2014“, по който бяха изхарчени стотици милиони евро по изграждането на паметници и административни сгради с единствена цел да изградят фалшива идентичност на народа.

Македония не е голяма по територия, затова може да бъде обиколена за 3-5 дни. Ако имате само един ден, заложете на Охрид, а столицата можете да разгледате на път към Косово или България. Като цяло посещение на Македония може да бъде комбинирано с Косово, Албания, България или Северна Гърция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *