Магнезиев дефицит и предменструален синдром

Според Германското дружество по хранене оптималният дневен прием на магнезий за възрастни жени е 300-310 mg. В последно време се отдава голямо значение на дефицита на магнезий за развитието на предменструален синдром. Магнезиев дефицит по време на менструация увеличава менструалната болка, коремните спазми се усилват и това утежнява още повече предменструалния синдром. Следователно, ако Вие изпитвате силна менструална болка, много е възможно причината да е дефицит на магнезий във Вашия организма.

Магнезиев дефицит и какви храни са с високо съдържание на магнезий?

Ежедневните нужди на организма от магнезий могат да бъдат задоволени с балансирана диета. Високо съдържание на магнезий има в ядките (кашу, кедрови ядки, бадеми, орехи), зърнени храни, пълнозърнест хляб, бобови растения, млечни продукти.

Една страхотна новина за любителите на шоколада: натуралният черен шоколад съдържа малко над 200 mg от елемента, докато какаото на прах има още по-високо съдържание на магнезий – 440 mg.

А тези, които дори понякога пият алкохол, трябва да бъдат бдителни, защото това може да е причина за магнезиев дефицит. Причината е наличието на диуретичен ефект при пиене на алкохол, в резултат на което може да се увеличи освобождаването на магнезий и други важни елементи, минерали, витамини, микроелементи.

Защо е необходим магнезият и защо го наричат „витамин на младостта и здравето“

През последните години магнезият стана много популярна хранителна добавка. Но защо всъщност се нуждаете от магнезий в тялото? Кой трябва да го вземе? И кои храни съдържат магнезий? Това са все въпроси, които търсят своя отговор. Затова ние ще се постараем да разкажем повече за този така важен витамин за човешкото тяло.

Магнезият е основен елемент, който присъства във всички тъкани на човешкото тяло и е необходим за правилното функциониране на клетките.

Защо е необходимо редовно да се попълва дефицитът му и каква форма на магнезий трябва да се избере за профилактика и каква за лечение? Прочетете за всичко това в статиите ни за магнезия тук.