Конопеното семе

КОНОПЕНОТО СЕМЕ – забравеният дар на природата

Гликемичният индекс на конопеното семе е 35. Неслучайно наричат конопа „суперхрана“ – той е източник на изключително ценни за човешкия организъм хранителни вещества, особено омега ненаситени мастни киселини, антиоксиданти, минерали, витамини. „Суперхраните“ се усвояват напълно от организма.

Още в Древен Китай конопеното семе е използвано като храна и лекарство. А днес вече забравената слава на конопа постепено започва да се завръща, особено в Северна Америка и Западна Европа под формата на храни, напитки, лекарства и още, и още … Набират популярност кулинарните блогове с различни рецепти, поднесени по модерен и интересен начин от т.нар. „кулинарни инфуенсъри“.

Семената на конопа не съдържат никакви психотропни съставки, за разлика от листата, където според сорта, има някакви нива на THC (тетрахидроканабинол).

Конопеното семе в древността

В Древността хората са вярвали, че редовната употреба на семена от коноп прави човека красив и здрав. Особено през зимните месеци, семената ставали доста популярни, тъй като тогава нямало пресни плодове и зеленчуци, от които да се набавят витамини и минерали.

Семената на конопа са идеален източник на енергия. В тях съотношението на полиненаситени мастни киселини Омега-3 към Омега-6 е оптималното за усвояване от човешкия организъм, а именно 1:3. Омега мастните киселини в конопеното семе се борят ефективно с отлагането на мазнини по стените на кръвоносните съдове, т.е. това е прекрасно средтсво при атеросклероза. Витаминният състав на семената е разнообразен – витамините В1, В2, В5, В6, В9, С, А, бетакаротин, хлорофил, лецитин, които помагат за функционирането на нервната система, минерални вещества като фосфор, желязо, хром, калий, магнезий, калций, витамин Е. Фитолът (страничен продукт от разпадането на хлорофила) в семето има противоракови свойства. Хората с непоносимост към глутен пък, могат спокойно да използват семена от коноп, защото те не съдържат глутен.

Конопеното семе съдържа съшо така 18 вида аминокиселини, включително всички незаменими такива. Уникалността на конопа е е това, че семената съдържат 65% глобулин и голямо количество албумин. Това е най-високият показател в растителния свят. Тези белтъчини в конопеното семе са близки до съответните белтъчини в човешката кръв. За разлика от месото обаче, белтъчините в конопа не се подлагат на термична обработка и постъпват в кръвта в натурален вид. Затова и когато използвате олио от коноп в кухнята, не се препоръчва топлинна обработка на температура над 180 С.

За спортистите конопеното семе е източник на белтъчини, тъй като позволява бързо да увеличат мускулната си маса, без употребата на вредни анаболици.

Препоръчителната дневна доза конопено семе е около 100 гр. на ден, което е около 32 гр белтъчини, 49 гр. мазнини, 23 гр въглехидрати, 553 калории.

Къде може да се купи конопено масло вижте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *