Как куркуминът действа на мозъчния хормон BDNF?

Как куркуминът действа на мозъчния хормон BDNF? Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение. Възпалението е изключително важно. Той помага в борбата с чужди нашественици и играе роля в възстановяването на щетите в тялото Ви. Въпреки че острото, краткотрайно възпаление е полезно, може да бъде проблем, ако стане хронично и атакува собствените тъкани на тялото ви.

Как куркуминът действа на мозъчния хормон BDNF?

Сега учените вярват, че хроничното възпаление на ниско ниво може да играе роля в някои здравословни състояния и заболявания. Те включват:

  • сърдечно заболяване
  • рак
  • метаболитен синдром
  • Болест на Алцхаймер
  • различни дегенеративни състояния

Ето защо всичко, което може да помогне в борбата с хроничното възпаление, е потенциално важно за предотвратяването и подпомагането на лечението на тези състояния.

Докато темата за възпалението е многопластова и вероятно няма лесен отговор, ключовото извод относно куркумина е, че той е биоактивно вещество, което може да се бори с възпалението. Необходими са обаче много високи дози, за да се постигнат медицински резултати.

РЕЗЮМЕ

Хроничното възпаление допринася за някои често срещани здравословни състояния. Куркуминът може да потисне много молекули, за които е известно, че играят основна роля при възпаление, но неговата бионаличност трябва да бъде подобрена.

Куркуминът може да засили мозъчния невротрофичен фактор

Преди учените да разберат по-добре невроните, се смяташе, че те не могат да се делят и размножават след ранна детска възраст. Сега обаче те знаят, че това не е така. Невроните са способни да образуват нови връзки и в определени области на мозъка могат да се размножават и да увеличават броя си.

Един от основните двигатели на този процес е мозъчният невротрофичен фактор (BDNF). Това е ген, който участва в създаването на протеин, отговорен за насърчаването на живота на невроните. Протеинът BDNF играе роля в паметта и ученето и може да се намери в области на мозъка, отговорни за храненето, пиенето и телесното тегло. Много често срещани мозъчни нарушения са свързани с понижени нива на BDNF протеин, включително депресия и болестта на Алцхаймер. Интересното е, че проучванията върху животни са установили, че куркуминът може да повиши мозъчните нива на BDNF.

Правейки това, той може да бъде ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция. Все пак, тъй като тези проучвания са проведени върху животни, е трудно да се каже какво означават резултатите за хората. Може също така да помогне за подобряване на паметта и вниманието, което изглежда логично предвид ефектите му върху нивата на BDNF. Необходими са обаче повече проучвания, за да се потвърди това.

РЕЗЮМЕ

Куркуминът повишава нивата на мозъчния хормон BDNF, който увеличава растежа на нови неврони и може да помогне в борбата с различни дегенеративни процеси в мозъка Ви.