Как да отпушите канализация

Как да отпушите канализация? Запушените канали обикновено изискват вниманието на специалист по запушени канали, но има няколко прости домашни средства, които можете да опитате сами при запушени канали.

Как да отпушите канализация?

Следните прости методи могат да бъдат ефективни за отпушване на вашия канал:

  1. Бутало

Напълнете мивката си наполовина и се уверете, че не носите най-добрите си дрехи. Преди да натиснете буталото надолу, уверете се, че в него има достатъчно вода (не само въздух), тъй като ще използвате налягането на водата, за да изчистите запушването.

Поставете буталото изцяло върху отвора на мивката и натиснете надолу бавно, но силно. Повторете, ако забележите, че водата е започнала да се оттича бавно. Ако се оттича бързо, вие успешно сте изчистили запушването.

  1. Закачалка

Изправете телена закачалка и огънете единия край, за да създадете малка кука. Работете покрай дренажния капак, за да отстраните всички косми или остатъци. След това пуснете гореща вода, за да може всичко отново да се движи свободно. Тази техника е най-ефективна, когато запушването е в първите 5-10 см от дренажа.

  1. Дренажна змия

Ако запушването е твърде дълбоко, за да го освободите със закачалка, водопроводната „змия“ или „шнек“ е страхотна за премахване на упоритите запушвания и е особено ефективна при отстраняването на косми и други отпадъци. Дренажната змия е гъвкава намотка от тел, която буквално се „вие“ през канала, за да открие и отстрани причината за запушването.

  1. Топла вода

Ако запушеният канал е причинен от натрупване на мазнина, тогава най-простото решение е да излеете гореща вода в канала. Водата от чешмата вероятно не е достатъчно гореща (тъй като мазнината се е натрупала въпреки водата от чешмата), така че е най-добре първо да сварите малко вода в чайник или голяма тенджера и просто да я излеете бавно в канала.

Въпреки това, ако имате PVC тръби, това не се препоръчва, тъй като врящата вода има потенциал да причини повреда на тръбата. Може да се наложи да излеете гореща вода в канала си няколко пъти, оставяйки водата да се охлади между тях, преди да помогне за отстраняването на запушването.

  1. Кола/Пепси

Кока-кола или пепси често са по-добри за оттичане, отколкото за лигавицата на стомаха ви поради съдържанието на киселина. За някои запушвания той работи също толкова добре, колкото търговските средства за отстраняване на запушвания. Кола или пепси при стайна температура могат да се излеят бавно в канала. Оставете го за час или два, преди да изплакнете с гореща вода.

  1. Сода за хляб и оцет

Поръсете малко пакетче сода за хляб в канала, последвано от здравословна доза оцет. Това ще изпари в канализацията. Най-добре е да го оставите за една нощ и след това да изплакнете с гореща вода сутрин. Това може да бъде ефективно при разграждането на по-упорити, твърди вещества с течение на времето. Други подобни подходи включват сода за хляб и сол с гореща вода; и сода за пране с гореща вода.