Какво е туроператор

Туроператорът е организация, фирма или компания, която купува отделни туристически компоненти, отделно от техните доставчици и ги комбинира в пакетна обиколка, която се продава със собствена цена на обществеността директно или чрез посредници, се нарича туроператор.

По-точните туроператори са отговорни основно за доставката и извършването на услугите, посочени в дадена пакетна обиколка. Те могат сами да предоставят тези услуги, тъй като някои имат свои собствени автомобили и автобуси, хотели и други услуги, свързани с пътуването, или могат да ги получат от други доставчици. Ето защо те се наричат ​​производители на туристически продукти. Туроператорите обикновено предлагат разнообразие от пакетни обиколки, за да задоволят нуждите на различните видове пътници.

Определения на туроператор

Poyther (1993) дефинира: „туроператорът е този, който носи отговорността да обедини съставките на турнето, да ги маркетира, да прави резервации и да управлява действителната работа.

Holloway (1992) заявява, че туроперациите заемат отделна функция в туристическата индустрия, те закупуват отделни елементи от туристически продукти/услуги и ги комбинират в пакетна обиколка, която продават пряко или косвено на туристите.

Ролята на туроператора в съвременния туризъм

Днес туроператорите станаха силно конкурентни. Те се стремят да постигнат висок обем на оборота и максимален международен и вътрешен пазарен дял чрез ефективно функциониране. Освен това успехът на много развити и развиващи се нации като туристически дестинации зависи до голяма степен от способността на туроператора да привлича туристи, развитието и популяризирането на туристически заводи, диверсификацията на туристическия продукт и техните социални отговорности за развитие на отдалечен и изостанал район.

Туроператорите са от съществено значение за туристическата индустрия

Туроператорите са ключов фактор за успеха на туристическата индустрия. Туристите разчитат на туроператорите да превърнат мечтаните им ваканции в реалност. Резервирането на обиколка е лесен начин за пътник да изживее чужда земя. И да се увери, че е попаднал на най-добрите места. В тази статия ще говорим за ролите и функциите на туроператорите, които се стремят да осигурят най-доброто преживяване при пътуване.

Туроператорите допринасят за положителните преживявания, които пътуват по целия свят. Те позволяват на хората да пътуват без стрес и на сравнително ниска цена.