Имоти в България

Moже да се каже, че България е абсолютен лидер в имотния пазар.

България в продължение на много години тя остава абсолютен лидер в броя на исканията за закупуване на жилища например от страна на руснаците.
Основната причина за популярността на българските недвижими имоти е ниската им цена, която в последно време още намаля. По-специално, през последните години цените на имотите в България са намалели с около 40% спрямо пиковите стойности за 2008 г.
Освен това, важни фактори за руснаците са транспортният достъп до България, дългогодишните културно-исторически връзки, широкото разпространение на руския език в курортните зони.

Характеристики на покупката

Руснаците са свободни да купуват апартаменти в България, но купуването на къща с поземлен имот е възможно само за юридическо лице. В този случай, към разходите за поддържане на жилището се добавят и разходите за обслужване на фирмата.
Данъците върху недвижимите имоти в България са относително ниски, което е едно от предимствата на българския пазар.

Популярни курорти и цени

Най-голямото търсене е за имоти в българските черноморски курорти: Бургас, Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие, Созопол и др.
Една от най-евтините оферти може да се намери във Варненския регион в северната част на българското Черноморие. По този начин цените на апартаментите с две спални започват от 20 000 евро, една самостоятелна къща в покрайнините на Варна може да бъде закупена за 50 000 – 60 000 евро.
Освен на Черноморието, тъсене имат и жилищата в ски курортите Пампорово и Банско. Малко студио в Банско, където се провеждат състезания и международни първенства по ски алпийски дисциплини, може да бъде закупено за 10 000 евро.
В България е държава, богата на много спа курорти, като Велинград, Сандански, където хиляди хора идват всяка година за лечение.
Черноморските курорти Поморие и Албена са богати и на минерални извори, както и морската столица на България – Варна.

Къща в село

Напоследък се засилва тенденцията чужденци да купуват къщи в селските райони на България. Къща с парцел от 10-15 акра, на 10-20 километра от брега може да бъде закупена за цената на апартамент – за 20 000 евро. Този вариант е най-подходящ за пенсионери, които се преместват в България за постоянно пребиваване и за големи семейства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *