Най-прекрасните забележителности на столицата

Най-прекрасните забележителности на столицата

 Град София е столица на България тя е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната. Повечето забележителности на столицата са уникални по старост и структура.

Катедралата Света София.

Базиликата, посветена на Света София, се появява през 6 век. Тя е първата забележителност на града, преживяла пожари, земетресения, войни и е оцеляла до днес в почти разрушено състояние. Реставрационните работи са извършени в началото на 20-ти век, като в същото време учените откриват древни погребения по стените му. Модерният вид на катедралата е резултат от изключително внимателна реставрация. На територията на храма се намира Гробът на Незнайния войн.

Боянската църква

На 8 км от София, в малкото село Бояна, което сега е квартал на София, има църква от 10-11 век. Сградата е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство през 1979 г. През 13-ти и 19-ти век към църквата са добавени две допълнителни крила. Сградата е изградена от тухла и камък. Вътре са запазени ценни стенописи от 11-16 век и картини от 19 век. Храмът е оцелял до наши дни в почти перфектно състояние, след като е успял да избегне разрушението по време на войните.

Руска църква Свети Никола

Църквата е издигната за нуждите на руската общност, чийто брой в София се е увеличил значително след края на Руско-турската война през 1878 г. Храмът е построен в началото на 20 век на мястото на разрушена пазарна джамия. Църковните куполи са подарени на енорията от руския император Николай II. Сградата е построена в еклектичен псевдоруски стил по проект на М. Преображенски. Около църквата има красив парк с пейки за почивка и много посадени цветни лехи, спокойно и уютно място в самия център на града.

Катедралата на Св. Неделя

Разположена е на едноименния площад в центъра на града. Тя е най-голяма след храм-паметника Александър Невски и носи името на Света Мъченица Кириакия Никомидийска, име, което преведено от гръцки означава Света София. Тук са положени мощите на крал Стефан II,поради което църквата получава статут на катедрала през 18 век. Много посещаване както от столичани, така от жители да другите градове в България, които идват в столицата, както и от чужденци.