Всички съществуващи методи за почистване на дюзи

Какви са предимствата и недостатъците при почистване на дюзи?

Почистване на дюзи и измиването на дюзите е процедура, която на практика дава втори живот на системата за впръскване на гориво на Вашия автомобил. По този начин се елиминират проблеми като неравномерна работа на двигателя, спадове на празен ход, загуба на мощност и повишен разход на гориво.

За да разберете как най-ефективно да се справите с тези проблеми, за да върнете нормалната работа на двигателя, предлагаме да си спомните как са проектирани дюзите.

Освен това си струва да разберете предимствата и недостатъците на основните методи за промиване на впръскването и самото измиване на дюзите.

Какво е устройството на дюзите в автомобила?

Съвременните двигатели (а делът им нараства всяка година) са снабдени с дюзи, монтирани или във всмукателния колектор, или директно в горивната камера. Двата вида системи се наричат ​​съответно впръскване през порт и директно впръскване. Всеки от които има своите предимства и недостатъци.

Системите за разпределено впръскване са по-лесни за поддръжка и ремонт, по-малко взискателни към качеството на горивото и при промиване всмукателният тракт е добре измит. Но те също имат своите недостатъци:

  • Разходът на гориво е по-висок, отколкото при двигатели с директно впръскване,
  • Ниска динамика по време на ускорение,
  • По-малка е мощността на двигателя.

Директното впръскване, напротив, има повече мощност с икономичен разход на гориво и е по-екологично. Неговите недостатъци включват:

  • Конструкционна склонност към замърсяване на дюзите,
  • Чувствителност към качеството на горивото,
  • По-сложна и по-скъпа поддръжка.

Очевидно спецификата на инжекционната система на самите дюзите влияе върху това, какво може да се промие и почисти във Вашия автомобил. В същото време самите дюзи имат приблизително същия дизайн.

Повечето леки автомобили имат електромагнитен иглен клапан в корпуса на горивния инжектор.

Дизеловите двигатели отдавна използват механично управлявани дюзи, които се отварят под налягане на горивото, но подобни системи вече са нещо от миналото, заменени от електрохидравлични и пиезоелектрични.