6 хранителни вещества, които се борят с еректилна дисфункция

Съжалявам, момчета: Няма чудотворна храна за предотвратяване на еректилната дисфункция. Съществуват обаче някои доказателства, че някои храни могат да помогнат.

6 хранителни вещества, които се борят с еректилна дисфункция

„Доказателствата, че храните могат да помогнат с ЕД, вероятно са свързани със съдова връзка“, казва Фироуз Данешгари, професор и председател на катедрата по урология към Университетския университет „Уест Уестърн“ и университетския болница „Медицински център“ в Кливланд. „Еректилните проблеми обикновено се дължат на недостатъчното кръвоснабдяване на пениса, така че храни, които са полезни за съдовата система, също могат да помогнат да се предотврати ЕД.“ Трябва ли да ядете повече храни, съдържащи тези основни хранителни вещества?

Нитрати в листата и цвекло

Листни зелени зеленчуци, като целина и спанак, могат да увеличат циркулацията поради високата концентрация на нитрати. Установено е, че сокът от цвекло е има високо ниво на нитрати. Нитратите са вазодилататори, което означава, че те отварят кръвоносни съдове и увеличават кръвния поток. Много години преди Американската администрация по храните и лекарствата да одобри първото лекарство за ендометриоза през 1998 г., вече бяха публикувани няколко доклада за ползите от нитратите за еректилна дисфункция.

Флавоноиди в тъмния шоколад

Неотдавнашно проучване в списание Circulation установи, че флавоноидите в тъмния шоколад подобряват циркулацията. Това може да е добро за проблеми с ерекцията, които се дължат на лоша циркулация. Флавоноидите са естествено срещащи се антиоксиданти, които предпазват растенията от токсини и помагат за ремонта на клетките. Проучванията показват, че флавоноидите и другите антиоксиданти имат подобни ефекти върху хората. Те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и намаляване на холестерола, като и двете са фактори, които допринасят за еректилната дисфункция.

Протеин в шам фъстък

Неотдавнашно проучване установи, че мъжете с еректилна дисфункция, които ядат фъстъчено ядки всеки ден в продължение на три седмици, са имали значително подобрение в сексуалните проблеми, включително ЕД, сексуалното желание и цялостното сексуално удовлетворение. Предимствата на шам-фъстъците за проблеми с ерекцията може да се дължат на протеин, наречен аргинин, който може да помогне за отпускане на кръвоносните съдове. „Това е още един пример за това, как добрата циркулация е добра за сексуалното здраве, което е добра новина, защото ям много фъстъци“, казва д-р Данешгари.

Цинк в стриди и други черупки

Стридата винаги е имала афродизиакска репутация. Една от причините може да е, че стридите имат високи нива на минералния цинк, който играе важна роля в производството на мъжкия хормон тестостерон, а ниските нива на тестостерон могат да бъдат една от причините за еректилна дисфункция.

Антиоксиданти в динята

Някои изследвания показват, че динята може да окаже влияние върху еректилната дисфункция, която е подобна на лекарството Viagra, може също така да увеличи сексуалното желание. Динята е богата на полезни съставки, известни като фитонутриенти. Фитонутриентите също са антиоксиданти. Едно от предимствата им е, че те отпускат кръвоносните съдове, които осигуряват ерекция. Въпреки, че динята е 92 процента вода, другите 8 процента могат да създадат чудеса за вашето сърце и вашето сексуално удоволствие.

Ликопен в домати и розов грейпфрут

Ликопенът е един от тези фитонутриенти, който е добър за кръвообращението и е добър за сексуални въпроси. Ликопенът се среща в тъмночервени плодове като домати и розови грейпфрути. Някои проучвания показват, че ликопен може да се абсорбира най-добре, когато се смесва с мазни храни като авокадо и зехтин. Проучванията също така показват, че антиоксидантите като ликопен помагат за борба с мъжкия безплодие и рака на простатата.

 

Според Данъшгари, „Най-добре е да се храните здравословно, с храни, които са добри за сърцето и кръвообращението ви„. Други храни, които са подходящи за циркулацията ви включват боровинки, ябълки, фъстъци, лук, чай, червено вино, както и някои билкови хапчета за полова мощ. Заключението е,че ако се грижите добре за съдовото си здраве, ще избегнете много от често срещаните причини за еректилна дисфункция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *