4 начина за отпушване на канала на мивката в реда, в който трябва да ги опитате

Никога не е подходящ момент да се запуши мивката Ви. Това е неудобно, неестетично и нехигиенично. В зависимост от сериозността на запушването може да се наложи да доведете водопроводчик. Но преди да стигнете до тази стъпка, помолихме двама водопроводни експерти за съвет, за да ви помогнат да изчистите и да се справите с отпушване на канала на мивката Ви.

Те предоставиха четири решения, които са изброени в ред от най-простите до най-сложните техники.

Метод 1 за отпушване на канал: Вряща вода

Според Майк Мушински, президент на bluefrog Plumbing & Drain, врящата вода е най-лесният начин за отпушване на мивка. Той обаче предупреждава, че този метод крие някои рискове. „Ако вашите тръби не са предназначени за минимум 212 градуса по Фаренхайт, врящата вода може да разтопи или деформира дренажните ви тръби, което може да причини течове“, казва той. Това е проблем само ако имате PVC или пластмасови тръби.

 1. Сварете тенджера с вода.
 2. Бавно излейте водата в канала.
 3. Изчакайте няколко секунди между наливанията. Оставете врящата вода да разтопи утайката от сапун и да разтвори мръсотията или да разхлаби твърди частици и т.н.
 4. Повторете, ако е необходимо.

Метод 2: Отпушване на канала на мивката със сода бикарбонат и оцет

Според Мушински използването на сода за хляб и бял оцет може да разруши свободните леки спирания, но той казва, че не е предназначено за големи запушвания. „Ако изберете този метод, не трябва да има застояла вода в мивката, така че содата за хляб и оцетът да стигнат до запушването ви по-бързо и по-ефективно“, казва той.

 1. Изсипете тенджера с вряла вода в канала
 2. Изсипете 1 чаша сода за хляб в канала.
 3. Изсипете 1 чаша бял оцет в канала.
 4. Покрийте с пробката за източване и изчакайте пет до 10 минути.
 5. Отново изсипете вряла вода в канала.
 6. Повторете, ако е необходимо.

Метод 3: Бутало

Буталата не са просто чудесни за използване, когато искате да отпушите тоалетна, те също са удобен инструмент за отпушване на мивка. Ето следните инструкции:

 1. Изключете щепсела на канализацията за боклук и запушете дренажа на съдомиялната машина (опция). Ако вашата съдомиялна машина е свързана към вашата кухненска мивка чрез изхвърляне на боклук, Мушински предупреждава, че трябва да я блокирате или водата може да бъде избутана в съдомиялната ви машина.
 2. Напълнете мивката с няколко инча вода. Това създава засмукване и позволява на буталото да изтласква вода срещу запушването.
 3. Равномерно се гмуркайте нагоре и надолу. След няколко потапяния запушалката трябва да започне да се разтваря и водата да започне да се оттича.
 4. Промийте канала. Пуснете вода в канала за няколко минути, за да видите дали водата тече свободно и запушването се е разтворило.

Метод 4: Дренажна змия за отпушване на канал

Ако нито един от горните методи не работи, се препоръчва използването на змия на водопроводчик, известна още като дренажна змия. Всъщност можете да използвате всякакви инструменти, които имате – като дренажна пръчка или бутало – които могат да огънат пътя си през тръбите, без да причиняват никакви щети; това работи най-добре, ако запушването е малко или близо до отвора на канала.

Ако запушването е дълбоко в тръбата, метална змия с манивела вероятно е най-добрият ви залог и предоставя следните стъпки:

 1. Поставете змията. Започнете, като натиснете края на змията в отвора на канала и завъртете дръжката на барабана на навитата змия, за да я изпратите по-навътре в тръбата. След като почувствате съпротива, вие сте ударили запушалката.
 2. Отстранете запушването. Продължете да усуквате змията срещу запушването, докато почувствате, че запушалката е освободена. Докато въртите змията, тя ще се хване за запушването, така че можете да я издърпате или да я освободите, за да може да тече през тръбите.
 3. Промийте канала. Пуснете вода в канала за няколко минути, за да сте сигурни, че запушването е изчезнало.