Съвети за поддържане на вашата прахосмукачка – Част 2

Съвети за поддържане на вашата прахосмукачка – продължение от част 1. Има много неща, които можете да направите, за да се уверите, че прахосмукачката ви работи по най-правилния възможен начин. Освен редовната подмяна на торбичката за съхранение на боклука и правилното ѝ прикрепяне към отвора, има няколко полезни съвета, които е добре да имате предвид при боравенето с вашия уред, а именно:

Почистете ролката на четката

През определени периоди от време ще трябва да проверявате четката на вашата прахосмукачка. С течение на времето, някои елементи могат да се увият около ролката, което може да затрудни въртежния ѝ момент- като например косми, влакна от килими и др..

Можете или да премахнете тези обекти, докато ролката е на мястото си, или можете да я махнете и да я почистите. Единствено се уверете, че ако извадите ролката за почистване, ще можете да я върнете обратно в правилната позиция.

Въпреки че ще се различава от модел до модел, ролката на повечето прахосмукачки се закрепва с плоча. Така че първо ще повдигнете или премахнете плочата и след това ще плъзнете ролката от процепите от двете страни. След като идентифицирате предметите, увити около ролката, можете да ги премахнете с пръсти или с ножици. След това внимателно издърпайте тези предмети от ролката, докато тя остане напълно чиста. Можете дори да помислите за измиване със сапун и вода, само за да сте сигурни, че е възможно най-чиста.

Проверете филтрите и маркучите

Повечето модели прахосмукачки, по-специално по-новите, имат прикрепени филтри, които помагат да се събират частици, които могат да замърсят качеството на вашия вътрешен въздух. Ако вашата прахосмукачка има филтър, е добре да го почиствате и периодично да го заменяте.

Значението на поддържането на филтъра ви чист не може да бъде достатъчно подчертано. Това важи особено, ако притежавате прахосмукачка с филтър HEPA, тъй като този филтър е предназначен да подобри качеството на въздуха в помещението. Поддържането му чист може да играе роля за чистотата на въздуха, който дишате вкъщи.

И накрая, понякога в маркучите попадат големи предмети. Някои от най-често срещаните предмети, които запушват маркуча, са чорапи, бельо или малки играчки. Добре е от време на време да го проверявате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *