Суперхраната Асай: Качества на Асай

Някои неща, които трябва да знаете за плодовете асай, „лилавото злато“ на природата

Един от най-вкусните членове на отбора за суперхрани е плод, който вероятно сте виждали навсякъде във вашата емисия в Instagram.

Асай (произнася се ah-sigh-EE) е най-известен с това, че е не толкова тайната съставка в перфектните смути купички, но тези плодове са нещо повече от добрия им външен вид.

Какво всъщност е акай?

Намерени върху палмови дървета асаи в тропическите гори на Южна Америка, плодовете асаи много приличат на грозде. Семената заемат около 80% от зрънцето, но плътта и кожата съдържат много витамини и други хранителни вещества в останалите 20%. Да не говорим, че горските плодове съдържат само около 70 калории на чаша.

  1. Антиоксиданти: Подобно на други горски плодове, асаи са пълни с антиоксиданти, които могат да помогнат за изграждането на имунната ви система и да предпазят клетките ви от увреждане от свободните радикали.
  2. Фибри: Пълни с фибри, плодовете асаи не само помагат да направите вашите пътувания до тоалетната по-редовни, но също така ви помагат да сте сити и кръвната ви захар стабилна.
  3. Полезни за сърцето мазнини: Може да изглежда, че диета, богата на риба, ядки и авокадо, е единственият начин да си набавите достатъчно омега-3 мастни киселини, но плодовете асаи също са чудесен източник. Яденето на много от тези полезни за сърцето мазнини може да намали риска от коронарна болест на сърцето и да подобри холестерола.
  4. Калций: с високо съдържание на калций плодовете асаи ще ви помогнат да поддържате костите, сърцето, мускулите и нервите си силни и здрави.

Хранителни стойности на акай:

Една 3-грамова чаена лъжичка акай бери на прах съдържа Доверен източник:

  • 20 калории
  • 0 g протеин
  • 1,5 g общо мазнини
  • 1 г въглехидрати
  • 1 g фибри
  • 6 милиграма (mg) калций

Асай плодовете са богати на мастни киселини, особено олеинова, палмитинова и линолова киселина.

Въпреки че плодовете асаи съдържат много малко общ протеин, те съдържат 19 аминокиселини, както и няколко стероли, включително кампестерол, стигмастерол и бета-ситостерол.

Фитохимикалите в плодовете асаи включват главно антоцианини и проантоцианидини.

Плодовете акай съдържат повече антиоксиданти от другите често консумирани плодове. Те също са с високо съдържание на фибри и полезни за сърцето мазнини.

Антиоксидантните ефекти на плодовете асаи до голяма степен се приписват на фенолните съединения.

Смята се, че антиоксидантите в тялото помагат за предпазване от различни заболявания, тъй като те могат да неутрализират окислителните увреждания, причинени от стресови фактори на околната среда, като например замърсяване.