Спорт и хранителни добавки

Спорт и хранителни добавки

Всички активно спортуващи се нуждаят от голямо количество енергия, която обикновената храна не е в състояние да им осигури. За да се развиват нормално и да имат успехи, на атлетите са им нужни калории и вещества, които организмът да използва като строителен елемент за нарастване на мускулните групи. В началото спортистите с недоверие гледат на тези добавки,  мислейки,  че  хранителните добавки – това са същите фармацевтични препарати, които използват професионалистите. Всъщност, това съвсем не е така.

Какво представлява правилното хранене?

Хранителните добавки са съставени от естествени съставляващи. Единствената разлика от храната е тяхната концентрираност, благодарение на което те се усвояват много добре и не се хаби енергия за преработката им.

Креатинът – това е една от полезните добавки, която се използва с цел натрупване на мускулна маса. Какво е креатин и защо е толкова важен? Работата е в това, че креатинът като монохидрат,  постъпвайки в организма,  под въздействие на метаболитните процеси се превръща в  креатин фосфат. Той от своя страна, е много необходим на организма, за образуването на  аденозин трифосфат (АТФ). Той дава на  мускулната тъкан енергия, за да могат да изпълняват функцията  да се съкращават добре.  Изхождайки от всичко това,  следва изводът, че креатинът е незаменима азотосъдържаща киселина Тя взима участие в енергийните процеси както на мускулните, така и на нервните клетки. Креатинът спомага освобождаването на голямо количество енергия за кратък период от време с максимална производителност. Ефектът му  го наричат още „взривна енергия“. Получавайки креатин, спортистът чувства сила и я влага с усърдие в тренировките си.

Друго важно вещество за спортуващите  – са протеиновите комплекси.

Спорт и хранителни добавки

Какво представлява протеинът?

Протеините са аминокиселини, свързани помежду си  верижно.  За по-добро разбиране, следва,  да се уточни, че протеинът е също белтък. Той е основен строителен елемент за създаване на мускулна маса, затова винаги трябва да присъства в голямо количество за да постига желаните резултати.

Протеинът е универсална добавка, която подхожда както за създаване на мускулна маса, така  и за намаляване на теглото. Всичко ще зависи от това, как се употребява. В първия случай – добавяйте го към  високо калорийната храна, ако пък целта Ви е да свалите килограми , употребявайте го вместо обикновен прием на храна.

Източник: Онлайн магазин за спортни храни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *