Символиката на православните икони

Символиката на православните икони

Символиката на православните икони e напълно уникален феномен в средновековната култура на човечеството. Иконописецът е имал за задача, която се определяла от особеностите на средновековния мироглед:

  • да въведе съзнанието на човека в духовния свят,
  • да помогне за промяната на съзнанието,
  • да събуди усещането за реалност на идеалния свят,
  • да помогне на човека да намери своя собствен път на трансформация.

За вярващия в средновековна православна държава никога не е имало въпрос дали харесва иконата или не.

Как и колко художествено е направена. Съдържанието му беше важно за него. Тогава мнозина не можели дори да четат, но езикът на символите е бил насаден на всеки вярващ от детството. Символиката на цвета, жестовете, изобразените предмети е езикът на иконата, без да се знае кой е труден за оценка на значението на иконите.

Православната икона предвещава трансформацията на света и на човека с господстващо настроение на радост, което се предава от сюжети, символи на нещата, жестове, цветове, подреждане на фигури и дори дрехи.

Но достигането до радост е възможно само чрез аскетизъм – няма радост без мъчения, Възкресение без Кръста. Радостта и аскетизмът са допълващи се теми, където първата е целта, втората е средството за постигане на целта; аскетизмът е подчинен на радостта. Начинът на изразяване на аскетизъм е конвенционален, символични фигури и лицата на светци.

Иконата не е портрет или жанрова картина, а прототип на идеално човечество.

Следователно иконата дава само символично изображение на нея. Физическото движение на иконата е сведено до минимум или напълно липсва.

Но движението на духа се предава чрез специални средства – позата на фигурата, ръцете, гънките на дрехите, цвета и най-важното – са очите. Там е съсредоточена цялата сила на моралните постижения, цялата сила на духа и неговата сила над тялото.

„BGikoni“ e oнлайн магазин за Православни икони. Адресът ни е: София, ж.к. Дървеница бл.21, вх.Б, ап.47, 1000 ж.к. Дървеница. Свържете се с нас на тел.+359 886 811 379.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *