Ричард Брансън, или трудно завоюваната слава

Дори и успехът на моменти да изглежда невъзможен, то той далеч не е непостижим. Въпросът е винаги, когато паднем, да се изправим и да продължим да опитваме, а не е  в това, никога да не допускаме грешки, както много погрешно ни учат от малки. Историята на този милиардер е явен пример за нелесно завоюван успех. Основателят на звукозаписната компания Върджин Рекордс, която впоследтствие се расраства до големи мащаби и се превръща в мултикорпорацията Върджин Груп, включваща самолетната Върджин Атлантик, фирмата за космически туризъм Върджин Галактик и др., работи години наред на ръба, за да достигне до нивото, на което се намира сега.

 

Едва шестнайсет годишен, Брансън напуска училище заради проблеми, дължащи се на неговата дислексия и на донякъде антисоциално поведение. С помощта на свой приятел, той започва започва да издава студенстко списание и получава дребни доходи, продавайки реклами на местен бизнес. Четири години по-късно, търсейки начин да развие малкото си списание, той започва да продава записи по пощата на студентите, закупили списанието. Със заделените  средства след това настощият магнат навлиза в продажбата на музикални записи и през 1970 година основава звукозаписното дружество Върджин Рекордс. Първият изпълнител на лейбъла, Майк Олдфийлд, записва своя сингъл „Tubular Bells“ през 1973 година.  Имена като „Ролинг Стоунс” и „Генесис” не след дълго също подписват договори със студиото.

 

Върджин груп обхваща 35 страни по света, като близо 70 000 служители са заети във Великобритания, САЩ, Австралия, Канада, Азия, Европа, Южна Африка. Международната корпорация вече включва фирма за влакове, луксозен игрален резерват, компания за мобилни телефони и компания за космически туризъм.

 

Освен с корпоративните си успехи, Брансън е известен съшо така и със своя приключенски дух и спортни постижения, включително презокеанско пътешествие на балон с горещ въздух. Той самият често казва, че човек трябва да изследва границите си, поемайки рискове, с една цел- да тества волята си, като едновременно с това е щастлив с живота, който води.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *