Растителни суперхрани

Видове растителни суперхрани

Растителни суперхрани –  характеризират се с благоприятно въздействие върху човешкото здраве. Ето и някои растения, обявени за супер храни:

  • Киноа като суперхрана

Киноата произхожда от бреговете на езерото Титикака в Южна Америка. Киноата принадлежи към семейството на псевдозърнени култури, което означава, че всъщност не е зърно, а тревисто растение.

Има две свойства, които правят киноата суперхрана. Първо, тази зърнена култура съдържа повече протеин от всички други зърнени храни. Някои сортове киноа са с 20% протеин, със средно съдържание от 16,2%. Сравнете: оризът е само 7,5% протеин.

Второ, киноата не съдържа глутен, който в големи количества може да навреди на здравето на червата. Освен това съдържа много пъти повече алфа-токоферол, фолиева киселина, фибри, рибофлавин и сложни въглехидрати от ориза, пшеницата и ечемика.

Киноата е една от малкото суперхрани, които трябва да бъдат сготвени – достатъчни са 15 минути варене.

  • Суперхрана – спирулина

Морските водорасли също се класифицират като суперхрана. Това, което ги прави ценни, е високото им съдържание на хлорофил, пигментът, който придава на растенията зелен цвят. Хлорофилът понижава киселинността на кръвта – това е много важно, тъй като в кисела среда се развиват бактерии, гъбички и ракови клетки. Всички зелени суперхрани съдържат хлорофил, но най-много от него са водораслите.

Хлорофилът е и едно от малкото съединения, които премахват тежките метали, които влизат в тялото с храна, вода, въздух и битови химикали.

Добавянето на тази силна супер храна спирулина към вашето смути ще направи напитката по-ценна. В YARO комбинираме спирулина с мляко от круша, банан, лимон и бадем, за да създадем вкусно зелено смути от Spirulina Mix.

  • Кълновете като суперхрана

Кълновете съдържат 10-100 пъти повече ценни за организма съединения от зрелите растения. Например, 100 грама зрели броколи съдържат от 44 до 171 милиграма сулфорафан, много полезно органично съединение.

  • Броколите като суперхрана

100 грама покълнали броколи съдържат 1153 милиграма сулфорафан. Това означава, че 20-30 грама кълнове могат да заменят хранително 700-грамово съцветие.

  • Рожков

Рожков като супер храна е изсушен рожков на прах. Има вкус на какао, но не съдържа психотропни вещества – кофеин и теобромин, така че хората с високо кръвно могат да го използват. Рожковът не е противопоказан и за диабетици – въпреки сладкия вкус, той не предизвиква скокове на инсулина в кръвта. Добавяме рожков към бонбони и правим шоколадови пръчици без добавена захар.

  • Мескит

Тази супер храна е прах от сушените плодове на дървото Algorroba от семейство Бобови. Мескитът има деликатен карамелено-орехов сладък вкус и в същото време нисък гликемичен индекс – 25. Съдържа калий, цинк, калций, желязо, сяра и магнезий в големи количества. Правим от него бонбонена глазура и я добавяме към шоколадовите пръчици, за да станат по-сладки.

  • Кокосова захар

Кокосовата захар е най-добрата алтернатива на рафинираната бяла захар от насипни захари. Тази супер храна е с високо съдържание на хранителни вещества и е с най-нисък гликемичен индекс от 35. Има високо съдържание на микроелементи (калций, магнезий, желязо, калий, натрий) и витамини (витамин С, витамини от група В).

От редките съединения кокосовата захар съдържа инозитол (витамин В8), който възстановява здравето на нервната система.