Първи стъпки за заснемане на видео за събитие, което хората наистина ще гледат

Видеозаснемане на събитие на живо винаги е трудна задача. Има толкова много елементи, които трябва да се съберат, и няма възможност за втори дубъл. Но с правилното планиране видезаснемането на събитие може да бъде страхотна визитна картичка както за вашия клиент, така и за вас като негова компания за видео продукция.

Ето първите основни стъпки за професионално видеозаснемане на събитие:

  • Разберете визията на вашия клиент

Преди да започнете да планирате видеозаснемане, трябва да имате подробна консултация с вашия клиент. И тъй като сте положили цялата работа, за да привлечете този клиент, ще искате да направите добро впечатление. Какво е естеството на събитието и какво се надяват да постигне видеото? Няма две еднакви визии на клиентите.

Например, ако това е обучително събитие, те може да искат видеоклипът да бъде достъпен след това за техните служители, така че да могат да опреснят онлайн всеки път, когато преценят, че имат нужда от него.

Ако това е конференция с добре познати лектори, клиентът може да иска основните речи да бъдат заснети, така че онези, които не могат да присъстват лично, да могат да получат необходимата им информация по-късно.

Като алтернатива, събитието може да бъде представяне на престижен продукт или бляскаво парти, така че целта на видеото ще бъде да подчертае блясъка на събитието и да спечели максимално представяне на марката.

Трябва също да ги попитате за техните планове за социални медии около събитието. Няколко кратки откъса от видеоклипа могат да допринесат много, когато става въпрос за създаване на вълнение около марка, продукт или бъдещо събитие. След като разберете целта и визията на вашия клиент, можете да започнете да проявявате творчество и да съставяте своя видео план.

  • Посетете мястото предварително

Нито един филм не би започнал да снима, без първо да провери всички места, а продукцията на видеозаснемане за събития не трябва да е по-различна. Трябва да знаете мястото отвътре преди големия ден. Как ще бъде изложено? Кои стаи ще се използват? Можете да изработите най-добрите ъгли на камерата и да идентифицирате всички потенциални видео или аудио предизвикателства само когато знаете къде ще стоят или седят хората.

Познаването на тези неща предварително ще ви спести много време и стрес през деня. Освен това ще ви даде възможност да планирате списък със снимки, така че да не се опитвате да намерите добри места за камерата си в последния момент.

Какво осветление ще се използва? Ако осветлението е слабо, трябва да се уверите, че вашите камери все още могат да записват кадри с най-добро качество. Повечето клиенти няма да искат техните гости на събитието да бъдат заслепени от оборудване за ярко осветление, ако можете да им помогнете. Можете да работите с мястото, за да сте сигурни, че осветлението ще бъде адекватно, без да разваляте атмосферата на събитието.

Вие също трябва да вземете предвид безопасността като основен приоритет. Къде можете да поставите оборудването си, така че да няма блокирани пътеки? Могат ли всички кабели да бъдат безопасно залепени? Знаейки къде са ръбовете на пода или дали има разхлабени подови дъски или неравни стълби, може да спестите вас и другите от неприятен инцидент на самото събитие.

  • Опознайте хората, с които ще работите

Предварителното посещение на мястото е чудесен начин да опознаете управителя на мястото и хората, които отговарят за събитието. Трябва да изградите страхотни отношения с тях, за да можете всички да работите заедно гладко — може да се наложи да разчитате на тях, за да разрешите някои от логистичните предизвикателства, които непременно ще възникнат. Трябва също така да се срещнете с екипа за аудиовизуални услуги преди събитието, за да можете да обсъдите технически подробности като осветление и постановка.

Какви микрофони ще използват? Къде ще бъдат поставени?

Ще трябва ли да използвате собствени микрофони за всяка камера? Ще записвате ли аудиото за вашето видео през AV бюрото? Ще има ли екрани, проектори или видеозаписи, използвани на събитието?

Като изработите тези подробности предварително, можете да намалите вероятността от технически затруднения. И да гарантирате, че можете да получите видео и аудио с най-добро качество.

Установяването на добри отношения с всички хора, с които трябва да работите, е изключително важно. Тъй като ще ги накара да си сътрудничат повече с вас и вашия екип. Всички вие трябва да работите заедно като хармонично цяло, ако искате да извлечете най-доброто от видеоклипа на вашето събитие.