Почистване на сифон с помощта на други методи, които можете да извършите самостоятелно.

Използване на сода

Почистване на сифон. За сравнително малки запушвания можете да използвате обикновена, домашна сода за хляб с добавен оцет или сол. Тези продукти се намират в наличност във всеки дом или лесно могат да се набавят от близкия Ви магазин. Почистването се извършва успешно, поради химическата реакция, която се случва, на приготвената пот нас смес от сода, оцет или сол с частици замърсители.

Почистване на сифон. Как точно да почистите сифона със сода?

Технологията за извършване на работата е както следва:

-изсипете ½ чаша сода и ½ чаша оцет в дренажния отвор;

-покрийте дренажа с кърпа или филм и изчакайте около 30 – 40 минути;

-извършете окончателно почистване с гореща струя вода в отвора на канала.

Ако многократното извършване на процедурата по почистване на сифона с помощта на вендуза не доведе до желания резултат, тогава се препоръчва да се използват други методи за премахване на запушването в сифона. Да видим кои са другите методи за почистване на сифони.

Ако решите да използвате содата, смесена заедно със сол, тогава канализацията се почиства по следната схема:

-содата се смесва със сол в пропорции 50:50;

-готовата смес се излива в дренажния отвор на сифона и се залива с чаша вряща вода, необходима за започване на химическа реакция;

-изчаквате необходимото време да подейства сместа за почистване на сифона. Средно пълното почистване на сифона става за 6 до 8 часа;

-остатъчната мръсотия и смес от сода и сол се отстраняват чрез измиване с топла вода.

Като превантивна мярка може да се използва и смес от сода за хляб със сол или оцет.

Използването на химикали за почистване на сифони

В допълнение към содата, химическото почистване на сифони може да се извърши и с помощта на специализирани химични препарати, закупени в магазин, най-популярните от които са съставите „Mole“, „Mr. Muscle“ и др. При избора на продукт трябва да се вземе предвид не само неговата ефективност, но и възможността да се използва за определени видове тръби (пластмасови, метални, металопластични и др.).