Полиестерни евтини килими и мокети: плюсове и минуси на изкуствените продукти

Полиестерни евтини килими и мокети: плюсове и минуси на изкуствените продукти. Дали да използвате пълноценен текстил за килими във вашия интериор е решение само на собственика на дома или, например, администрацията на отдел, салон и др. Противниците на текстилната декорация оправдават негативното си отношение към тях с факта, че килимите събират боклук и прах и пълнят паразити. Поддръжниците са убедени, че правилно избраният килим или гоблен, при спазване на прости правила за грижа за него, има редица предимства. Например, нека да проучим евтините полиестерните килими, плюсовете и минусите на които ще разгледаме по-долу.

Полиестерите са високомолекулни съединения, получени при рафиниране на нефт. Характеристиките на материала са много подобни на естествения памук, но на външен вид неинформиран човек лесно може да го обърка с вълна.

Произвежда се на няколко етапа:

-при определени условия и пропорции се извършва химическа реакция, включително петролни продукти и въглеводороди;

-получава се полистирол;

-полученият синтетичен състав се превръща в необходимия полиестер;

-Тъкачните влакна се получават чрез топене и въздушно охлаждане.

Съвременната индустрия произвежда няколко вида нишки за евтините килими и мокети:

*обемен формат;

*тип телбод;

*моно – представени от нишки с различна дебелина;

*многофункционални филаментни нишки;

*текстуриран – с насипна структура със силно нагъване.

Полиестерни евтини килими и мокети се отличават с широка палитра от цветове, която се постига чрез използване на специална технология на боядисване. В допълнение, дизайнът може да бъде матова или лъскава купчина. Няма ограничения за текстура или размер. Готовият продукт не се плаши от висока влажност, което го прави универсален по отношение на предназначението му (в спалнята, в кухнята, в тоалетната и банята, за коридора и др.).

Евтините килими и мокети от този тип идеално имитират луксозни, скъпи колеги, което ви позволява да създавате богати, грандиозни интериори. При ниската си цена те могат да представляват група текстилни покрития с дълъг косъм.

Също така има такива евтини синтетични килими с т.н. ниска „вълна“, без да изискват специални условия за поддръжка, остават меки, приятни на допир и запазват първоначалния си вид за дълго време.