Още за положителния ефекти от уроците по шах

Устойчивост на стрес с уроци по шах

Ако уроци по шах са Ви дали добър старт, може и да продължите с тази супер интересна игра на шах. Готвите се за турнир с месеци, някои състезания се провеждат веднъж годишно и преди да спечелите веднъж, губите … След такова закаляване трудностите в училище или на работа се преодоляват лесно.

Конкурентоспособност

Турнирът, в който участват стотици шахматисти, където едно поражение отнема златото, определя най-добрите.

Производителност и издръжливост

По време на обучението, на уроците по шах, развивате тактическа визия и разбиране на позицията. По време на турнира ще имате колосално натоварване. Един полупрофесионален шахматист отделя около 4-5 часа за една партия, 2-3 часа за подготовка, като има 9, 11 такива рунда подред.

Воля и характер

Подобно на други спортове, шахът отлично изгражда Вашия характер и воля. Във Вас се ражда нова мечта. Научаваш се да го постигаш, учиш се да понасяш ударите и да не се предаваш.

Изображение

Шахът не развива това умение, но също е част от живота на всеки спортист. Хората свързват шахматистите с дълбок ум. Преди да се опознаете, от вас се очаква повече. И вече неволно се стремите да бъдете по-добри, за да отговорите на очакванията. Уроците по шах ще допринесат много за това.

Шахът развива математическото и критично мислене на играещия.

Данните показват, че играта на шах като дете е свързана с високи резултати по-късно в живота. Едно проучване показа, че учениците, които знаят как да играят шах, имат по-добри академични резултати, особено по математика, а също така имат по-добро пространствено и невербално мислене.

Шахматистите използват и двете полукълба на мозъка

При анализа на работата на мозъка на силни играчи се оказа, че когато мислят за ходове, двете полукълба на мозъка работят за тях: дясното полукълбо, по-добре адаптирано към визуалното възприятие, разпознава шаблонни ситуации на дъската въз основа на опита от минали игри , а лявото полукълбо анализира възможните ходове.