От какво се произвежда истинско масло?

Маслото е станало дотолкова част от живота ни още от древни времена, че вече е много трудно да си представим липсата му на кухненската маса. И така, от какво е направено истинското масло?

Отговорите са тук

Маслото е продукт, произведен изключително от краве мляко или съставните му елементи. Следователно висококачественото мляко е основният компонент на висококачествения краен продукт. Първо се получава сметана от млякото, след което се пастьоризира, разбива се и се охлажда и преработва.

В зависимост от използваните суровини маслото може да бъде сладка сметана (от прясна сметана) и заквасена сметана (от сметана, ферментирала от млечнокисели микроорганизми).

Цветът на полученото масло зависи от храненето на животните и варира от ярко жълт до почти бял. При производството може да се регулира с хранителни оцветители, които също трябва да бъдат посочени в състава, ако има такива. Осоленото масло съдържа сол.

Ако са посочени други добавки (включително растителни мазнини), това вече не е естествен продукт, а намазка.

Степента на масленост на основните му видове варира от 72,5% (селски) до 82,5% (традиционни).

Производство на хубаво масло

Маслото е продукт, който трябва да присъства на трапезата ни всеки ден. Съдържа голямо количество витамини и хранителни вещества. За да не попадне в ръцете ви некачествен продукт, винаги обръщайте внимание на състава, защото това е един от първите компоненти, на които можете да разчитате, когато избирате масло в магазин.

Истинското масло се получава от натурално краве мляко. В готов вид продуктът е концентрат на млечна мазнина в количество 78-82,5%.

Маслото се прави по два начина:

  • Разбиване на средномаслена сметана (35-38%);
  • Разделяне на високомаслена сметана (82,5–83%) в масло.
  • Следва разбиване.

Преди да влезе в производството, сметаната се подбира внимателно за органолептика, проверява се за масленост, киселинност и се пастьоризира при 85-95°C. След това те се охлаждат и отлежават в дългосрочни пастьоризиращи вани. Маслото има деликатен вкус и приятен аромат.