Нивото на емоционална интелигентност

Емоционална интелигентност и какво казват специалистите

Ето какво се казва за емоционална интелигентност:

„Нивото на емоционална интелигентност влияе върху това колко успешно човек изгражда работните си отношения. Сега всички служители, дори и на първоначалните си позиции, общуват много с колегите: има проекти, при които резултатът до голяма степен зависи от комуникацията. Ако служителят не контролира себе си, тогава той става токсичен или просто несъзнателно разваля настроението на другите. Почти във всеки екип има хора, които винаги са недоволни от нещо, болки или досадни. А човек с висока емоционална интелигентност е наясно как действа върху другите и се фокусира върху това какво емоционално състояние съответства на неговите цели и задачи. “

Притежателят на високо EQ рядко изпада в конфликтни ситуации и ако това стане, след това бързо се измъква от тях. Той може ясно да обясни чувствата си и, изглежда, знае имената на всички емоции и дори техните нюанси. Искате да го помолите за съвет и подкрепа и със сигурност знаете, че той ще намери правилните думи. Подчинявайки емоциите си, вие не само ще изградите успешна кариера по-бързо, но и ще получите повече удоволствие от работата.

„Огромен брой сложни задачи от различни области, необходимостта от постоянно учене и растеж е норма на днешния ден. Всичко това предизвиква толкова много емоции, че не знаем как да се държим, затова по-често, отколкото не, просто ги потискаме. Тогава стигаме до емоционално изгаряне, апатия и депресия.

Емоционалните и интелектуалните процеси са много взаимосвързани. Ако съм в добро настроение, тогава работя добре. Ако имам апатия или тревожност, тогава ми е трудно да измисля нови движения и решения. Доста е трудно да живеете в този многозадачен свят и емоционалната интелигентност ви позволява да управлявате състоянието си, така че, въпреки цялата тази сложност, получавате много удоволствие “, казва Алена Альошина.

Как да измерите нивото на емоционална интелигентност EQ

За да определите нивото на емоционална интелигентност, трябва да анализирате поведението. Струва си да помислите за ниско EQ, ако:

  • постоянно се обиждат и не знаят как да прощават на другите;
  • често мислите, че сте неразбрани;
  • не можете да се справите със стреса;
  • не разбирате как се чувствате и защо;
  • критикуват другите и спорят безрезултатно;
  • страхуват се от промяна и се адаптират към новото за дълго време.

Това са често срещани знаци и почти всеки може да разпознае себе си в тях, така че психолозите се опитват да разберат как да дигитализират емоциите на човек и да създадат най-обективен тест, както направих с IQ. В момента най-популярният начин за промяна на EQ е техниката MSCEIT (емоционалната интелигентност на Майер-Саловей-Карузо). Той помага за измерване на емоционалните умения и се състои от 141 въпроса. На обекта са показани снимки с емоции, които трябва не само да бъдат идентифицирани, но и обяснени. Ако нямате време за сериозни изследвания, направете нашия петминутен тест. Не обещаваме обективен резултат, но ще е смешно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *