Националната кухня на Кипър

Националната кухня на Кипър

Най-голямо влияние върху кипърската кухня имат съответно гръцката и турската кухня, чиито отличителни белези са готвенето на скара или под формата на дебели купички и използването на голямо количество кисело мляко, магданоз, чесън. За разлика от типичните турски и арабски кухни, храната в Кипър е по-малко пикантна, рядко се използва традиционна турска кухня, подправки и люти чушки. Съставки като мента, кориандър, естрагон, босилек, кардамон, канела и рукола са дошли от италианска кухня. От времето, когато Кипър е била британска колония, някои северно-европейски и азиатски кулинарни традиции са останали, например, ядат индийски къри и джинджифил.

Кипър се отличава с доста плодородна почва, върху която се отглеждат различни плодови и зеленчукови култури. На склоновете на планинската верига Троодос се отглеждат праскови, круши, ябълки, орехови дървета и лозя. В останалата част на острова преобладават кипариси, рожкови и маслинови дървета. В южната част на острова, в околностите на Лимасол, се отглеждат цитрусови плодове: портокали и грейпфрути. На най-плодородната почва на югоизток се отглеждат картофи, патладжани, домати, краставици, лук и други зеленчуци. В северозападната част смокините и наровете дават плодове. В югозападната част на Кипър, близо до Пафос, има бананови насаждения.

Кипърската кухня се отличава с голям брой месни ястия, предимно агнешко, свинско, птиче и зайче, консумирани по-рядко от говеждо месо, поради ограничената площ на пасищата за животновъдство.

Въпреки факта, че Кипър е остров, рибните ястия не са много популярни. Най-вероятно това се дължи на факта, че островът често е бил атакуван от морето, което принуди населението на Кипър да се премести в райони, по-отдалечени от брега. Сред разнообразието от риба в Средиземно море кипърците предпочитат риба тон, риба меч и калмари, сервирани пържени.

Мезето

Както и в арабската, турската и гръцката кухня, мезето е често срещано ястие в Кипър – набор от закуски, които, с голям брой съставки, могат да бъдат основното ястие. Kanelónia са омлети с различни пълнежи, включително haloumi.

Месото обикновено се пържи на скара или тиган или се задушава в каменна пещ. В този случай, ястието се приготвя в глинен съд „Тавас“, наричан още ястия, приготвени в него. Такива ястия се приготвят с добавка на зеленчуци, канела, карамфил и други подправки, най-често за почивка. По-простите ястия Jiachní се приготвят от печени парчета месо и / или зеленчуци, след което се задушават на плоча в доматен сос.

Хлябът се използва като гарнитура (особено пита хляб), ориз, булгур, макаронени изделия и бобови растения. Картофите се появиха едва през XIX век и замениха тарото, което беше широко разпространено преди това. Други продукти често са опаковани в хляб, например парчета месо и салата (виж шаурма, кебап, сувлаки), изсипва се с дзадзики сос.

Един от основните продукти е сиренето Халуми, което не само се пържи и се използва в сандвичи, но и се използва за приготвяне на десерти. Също така популярни ястия от яйца и кисело мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *