Наистина ли трябва да сменяте маслото на всеки 5 до 10 хил. Км

Ако шофирате, сигурно ви е казано, че имате нужда от смяна на маслото на всеки 5 до 10 хил. км. Това е широко възприет стандарт, когато става дума за смяната на маслото, но наистина ли трябва да смените маслото на двигателя си, след като сте направили такъв пробег?

Отговорът е категоричен: не, според всеки автомобилен производител, с когото говорите.

Основните защитници на графика за смяна на маслото на 5 до 10 хил. кмса онези, които ще се възползват от него: ремонтни съоръжения, бързи вериги и сервизни отдели в някои дилъри на нови автомобили. Препоръчителните интервали за смяна на маслото всъщност се различават значително при всеки производител на автомобили, така че винаги е най-добре да се запознаете с наръчника на собствената си кола, за да продължите с препоръчваната поддръжка.

Колко често трябва да сменяте маслото си всъщност?

Преди години добра идея беше често да сменяте двигателното масло и масления филтър, но поради напредъка в двигателните материали и по-строгите толеранси, както и от маслото в двигателите, повечето производители препоръчват интервали от над 14-15 хил.км.

Форд, Фолксваген и Порше например препоръчват това да се прави на всеки 16 до 20 хил.км.Тойота също се занимава с няколко двигателя, включително 1.8-литровия четирицилиндровПриус и 2.5-литровия четирицилиндров двигател на Камри. BMW казва, че собствениците могат да стигнат даже до близо 25 хил.км за смяна на маслото (със синтетично масло).

Интервалите варират според марката на колата и типа двигател, затова се консултирайте с производителя, собственика или с графика за поддръжка, за да видите колко често да сменяте маслото в автомобила, както и от какъв тип да е маслото, което да използвате.

Производителите ви препоръчват да сменяте маслото по-често при „тежки“ условия на шофиране, като например теглене на ремарке, прекомерно шофиране или движение на празен ход, шофиране в извънредна топлина или студ или често шофиране на къси разстояния, достигайки по този начин пълната работна температура.

Съвременните характеристики на автомобила правят всичко възможно той да бъде лесен и удобен за поддръжка.

Някои автомобилни компании, между които и Форд, оборудват повечето автомобили с монитори, които казват на собствениците на автомобили, когато е време да сменят маслото си въз основа на скоростта на автомобила, температурата на двигателя, климатичните условия, броя на студените стартирания и други фактори.

Източник: JTS Performance

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *