Може ли неналичието на подходящо облекло да причини безпокойство

Всички ние имаме стресови моменти сутринта, когато изритваме вратата от яд, облечени в костюм, който не ни харесва, защото прекарваме твърде дълго време, за да решим какво да носим. Знаем, че има предимства при рационализирането на нашия гардероб и планирането на тоалета предварително, но по-често се случва животът да ни завърти и да изтрие тази задача от списъка ни с приоритети.

Но могат ли подобни ситуации да имат по-сериозни последици, като отрицателни мисли и безпокойство? На този въпрос отговаря психологът и поведенчески анализатор Джо Хемингс (Jo Hemmings), работил с много звезди и известни политици.

Оказва се, че има такова нещо като прекалено голям избор, независимо дали става въпрос за избор на филм, арт събитие или пък дрехи.

„Когато сме прекалено затрупани от варианти, това е известно като“ парадокс на избора „. Независимо дали става въпрос за това, кой телевизионен канал да гледаме, с кого да излизаме, какво да ядем или пък какво да облечем, когато ставаме сутрин, това изобилие може да ни причини безпокойство, както е доказано чрез много изследвания.”, обяснява Джо.

Теорията „повече значи по-малко” е, че когато сме изправени пред твърде голям избор, вече претовареният мозък просто се стресира и ни оставя да се чувстваме по-загрижени за избора на костюм, отколкото да се освободим от избора. Всъщност сравнително минималният гардероб е може би идеалният вариант, който ни прави по-доволни и по-малко неспокойни.

Ако сте прекалено ентусиазиран шопинг маниак, има няколко начина, чрез които можете да се почувствате много по-малко стресирани, когато избирате костюм сутринта. Организирайте своя гардероб, по цвят/тип дрехи. Така например, всички панталони от едната страна, поли в средата, роклите отдясно. И тогава в тези секции ги подреждайте по цвят, така че масивът от дрехи подтиква нашия мозък да мисли, че изборът е по-малко дезорганизиран. Отделянето настрана на дрехите извън сезона също ще помогне.

Изборът на подходящо облекло от предишната вечер ще ви помогне да се чувствате по-малко натоварени и по-оптимистично настроени като цяло, когато се приготвяте сутрин. Извадете това, което възнамерявате да носите, от бельо до обувки и останалата част от вашето облекло, преди да си легнете предната вечер. И не си променяйте мнението в последния момент!

Повече на сайта на дизайнер и имидж консултант Stella and Style

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *