Местност „Карандила“ край град Сливен

Местност „Карандила“ – Сливен

Името Карандила означава на турски – Черни времена. Наречено е така поради факта, че по време на турското робство е имало наличие на чумна епидемия и тогава населението се е преместило точно в тази местност. Неслучайно там се намират много извори с чиста вода. Мястото е планинско и чисто, незамърсено, природно естествено.

Според други по-вероятно е произходът на името да е свързан с турската дума „кар“ (сняг). Втората част на името може да е от арабски или персийски произход и да означава планина или връх.

Има два маршрута, по които може да се стигне до „върха“, от където гледката е невероятна.

Най-често използваната е “Хайдушката пътека”. Пътеката е доста широка и в по голямата си част полегата.

Хайдушката пътека води началото си от информационния център към природен парк “Сините камъни” в град Сливен. Пътеката нагоре е доста стръмна и предимно камениста, но за сметка на това е много добре маркирана. Дълга е около 4 км и за това кратко разстояние се изкачват под почти постоянен наклон почти 700 м денивелация. Това е най-краткия маршрут от града до местност Карандила. Въпреки че е зимен преход, ние го преминахме при сравнително добри условия и чак във високите части имаше повече сняг и лед, затова не сме сигурни как е на истински зимни условия. Едно е сигурно – склонът е благоприятен за опасни поледици – нещо, което трябва да имате предвид.

Тръгва се от добре обозначеното ѝ с табели начало, и бързо се набира денивелация по каменистите пътеки. Следва се червената маркировка през цялото време и няма да има опасност от изгубване. Нагоре има няколко места за отдих, където са изградени пейки, откриващи шеметни гледки. Така отминавате почти 2 км, където се намира единствения разклон, на който, макар и много трудно, бихте се заблудили. По камъните вдясно има една синя боя, която ни привлича повече погледите, отколкото червената туристическа маркировка вляво. Пътеката е само и единствено нагоре. Непосредствено след това има и малък заслон, където може да се отпочине. Половин километър след това е изградена и една много приятна пейка, до малко, шумящо водопадче. До края на изкачването остава около километър, по който няма нищо друго освен две чешми. След това продължавате прехода по асфалтовия път, който следвате до хижа Карандила.

Другата пътека е за любителите на по-дълготрайните и трудни изкачвания.

 

Изграденият през 1974 година лифт „Сливен – Карандила“ свързва град Сливен с местността „Карандила“. Лифтът е активен както през лятото, така и през зимата. Стопанисва се от „Пътнически превози“ ЕООД.

Лифтът е проектиран от българо-унгарско дружество „Интрансмаш“ – София.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *