Леден дъжд- как се формира

Частиците, падащи от облаците, достигат повърхността на земята предимно под формата на дъжд, сняг, леден дъжд или градушка. Това са най-често срещаните природни явления, наблюдавани през зимния сезон.

 

Леденият дъжд всичко с относително тънък слой лед (подобно на лист хартия). Той се формира много плитък слой студен въздух на повърхността с температура от от 0 до -10°C. Ако се допрат до повърхността на различни обекти (предмети) с  температура, по-ниска от тази на замръзване, то тогава  прясно стопените дъждовни капки ще замръзат. Въздушният слой с ниска температура следва да бъде достатъчно плитък, за да може дъждът, който през него, да няма време да замръзне, преди да стигне до повърхността. Явлението бива наричано “леден дъжд” или научно „сурово охлаждане” заради факта, че капките не замръзват сами (образуват се „супер охладени дъждовни капки“). Ако дъждът замръзне и при падане се образуват ледени късове (наричани още градушка), то тогава значи слоят със студен въздух е достатъчно плътен. Всичко това създава подвеждащи и опасни за водачите на превозни средства пътни условия.

 

Този вид дъжд е типът на валежите с най-висок процент на злополуки и смърт по време на настъпване на метеорологичното събитие. При снеговалежи смъртните случаи, дължащи се на злополуки, са повече на брой, но това е така поради това, че снегът е по-често срещан от ледения дъжд. При ледения дъжд е изключително опасен фактът, че никакво сцепление а автомобилните гуми подметките на обувките на пешеходците не е налице при него. Колкото и красиво да е явлението, толкова е и коварно то и при подхлъзване може да доведе с тежки последици. Пластът, с който обектите при достигане до повърхността им се покриват, е тънък, но същевременно плътен и е възможно да причини контузии при хлъзване и директно падане върху него.

 

Мнозина от нас не правят разлика между леден дъжд, слана, заледяване и заскрежаване, затова е добре през зимата да следим метереологичната обстановка и новините за очаквани природни явления, за да бъдем по-внимателни при условия на леден дъжд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *