Спирачна течност: Колко често трябва да я сменяте

Препоръчваните интервали за смяна на спирачните течности са многообразни, в зависимост от производителя, от често- на всеки две години, до на практика никога.

 

Шевролет например призовава за смяна на спирачна течност на повечето модели на всеки 70 хил.км. Хонда пък казва, че го правят на всеки три години, независимо от пробега на автомобила. Три години също е препоръчителният интервал за повечето Фолксвагени. Превозните средства на Мерцедес пък обикновено изискват прясна течност на всеки две години или на 30 хил.км. За разлика от тях при Форд, Хюндай и Тойота, при повечето модели от тези производители, няма препоръки за смяна на спирачната течност. Налични са само инструкции за периодично инспектиране.

 

Това оставя на собственика да се съобразява с това, което производителят казва в техния график за поддръжка на автомобила. И така да разчита на профилактични прегледи на автомобила и на съветите на експерт от доверен сервиз.

Спирачна течност – естество

Спирачната течност е в запечатана система и може да оцелее в продължение на години, но влагата от околния въздух може да проникне през маркучите и други части на спирачната система. Ако спирачната течност е замърсена, то тя може да промени начина, по който функционира вашата спирачна система. Усещането за педала на спирачката може да се повлияе, както и разсейването на топлината при многократни спирания. Водата в спирачните линии понижава точката на кипене на флуида. Така способността за спиране може да намалее в твърдите спирания, тъй като топлината в системата се увеличава. В допълнение, с течение на времето влагата може да причини вътрешна корозия в спирачните линии, калибровъчните камери, главния цилиндър и други компоненти.

Смяна на спричана течност

Промиването и смяната на спирачната течност може да струва около 100-200 лв или по-малко. Но една подмяна на ръждясали спирачни линии, спирачки и други части на спирачките може да ви коства далеч повече. Като правило, е добре да проверявате спирачната течност и съдържанието на влага на всеки няколко години и не повече от пет, ако живеете в зона с висока влажност. Шофьорите, които живеят в зони, които имат тежка зимна атмосфера, също трябва често да проверяват спирачната си система. Това се налага тъй като солта и другите замърсители могат да попаднат в спирачната течност.

За тези и други съвети за автомобили можете да се обърнете към екипа на JTS Performance.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *