Кога да засадим пролетните цветя в градината

Пролетните цветя се появяват от края на февруари до първите седмици на юни. Някои пролетни цветя, като люляковият храст, трябва да се развият в продължение на няколко години, преди да започнат редовно да цъфтят, но други, като нетърпеливия минзухар, излизат от луковици, които държат цялата храна, която им трябва, за да цъфтят. Въпреки че времето за засаждане може да варира за някои видове, времето за засаждане на пролетни цветя обикновено зависи от това, дали засаждате семена, разсад, растения или луковици.

 

Семена

Зрелите семена от растения като Календула (Calendula officinalis) или Калифорнийски мак (Eschscholzia californica) се засаждат веднага щом семенните люспи узреят през лятото. Други пролетни ежегодници могат отново да семенят през края на лятото и есента. Ако предпочитате да не се доверявате на случайността на природата, трябва да посадите семена от закупени от магазина кутии от различни средно до късни пролетни цветя през есента, след като първите дъждове започват в началото на зимата. Циклите на цветята може да варират в зависимост от местни климатични особености.

 

Луковици

Цветя като калифорнийския лилиум (Lilium humboldtii) и други градински лилии растат от луковици. Истинските луковици имат тесни шипове на върховете си и растежни пластини на заоблени основи. Ирисът например растеот коренище, но се третира като луковица. Нарцидите, алимите, даже и планинският лук се развиват от луковици. Лилиите от вида Марипоса (Mariposa) също произвеждат луковици, но растат най-добре, когато се захванат от семена.

 

Растения за разсад и без корени

Разсадниците в страната обикновено пускат за продажба растения по време или няколко седмици по-рано от времето за цъфтеж- оптималното време за засаждане през есента или пролетта. Пакети от ярки цветя и трайни насаждения или голи кореноплодни растения трябва да бъдат засадени веднага след получаването им, тъй като опасността от измръзване вече е преминала. Местните производители и реномираните разсадници осигуряват указания за засаждане и информация за устойчивост върху етикетите на растенията или фактурите при покупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *