Как правилно да боядисаме стени  – част 2

Боядисването на стени. Как правилно да боядисаме стени.За тези, които изобщо не са бояджии.

  1. Премахнете или защитете всичко, което Ви пречи

Преди да започнете работа по боядисването на стени, е необходимо да премахнете всичко ненужно от стаята и да защитите повърхностите, които няма да бъдат боядисани от пръски.

Извадете мебелите и всички други предмети, а това, което не може да бъде премахнато, поставете в средата на стаята и покрийте с филм. Обвийте с него радиаторите на парното или ги отстранете. Покрийте пода с дебел филм или няколко слоя вестници. Подгответе се за боядисването на стените.

Изключете контактите и превключвателите, отстранете капаците от тях и покрийте с маскираща лента. Залепете също первази, лайсни, ръбове на наклони и други съседни повърхности, за да не ги опръскате.

  1. Подгответе стените за боядисване.

При боядисване на стените повърхността трябва да е идеално равна. В противен случай боята ще лежи неравномерно и всички недостатъци ще се появят още по-силно.

Отстранете слоевете стара боя и тапети с шпатула, почистете добре повърхността. Замажете всички най-малки пукнатини, вдлъбнатини и неравности и след пълно изсъхване внимателно шлайфайте с финозърнеста шкурка.

Подгответе боята за боядисването на стени

Разбъркайте добре боята с дървена шпатула за няколко минути. Можете да използвате миксера, но на най-ниската скорост, за да не се образуват мехурчета.

Напълнете съда / тавата с боя около една трета: ако излеете повече, ще бъде неудобно да потапяте ролката. Веднага затворете добре буркана, за да не изсъхне боята.

  1. Нанесете грунд върху стените като начало.

Преди боядисване стените трябва да бъдат грундирани: след такава обработка боята ще лежи по-равномерно и ще се държи по-добре. Освен това, чрез намаляване на абсорбцията на повърхността, консумацията на боя ще бъде значително намалена.

С помощта на широк валяк със среден косъм нанесете грунда върху стените. Уверете се, че няма необработени зони. Не бързайте и не го оставяйте да тече. Оставете почвата да изсъхне напълно. Обикновено отнема около 2 часа, точното време е посочено на етикета.