Как можете да разберете дали вашият радиатор изтича

Как можете да разберете, ако се случва това? Когато температурният габарит на таблото ви е висок или се появи предупредителна светлина, имате проблем с охлаждащата система, който може да бъде причинен от изтичане – било то в самия радиатор, или в друг компонент.

Първо, уверете се, че това е охлаждащата течност, която тече, а не друга течност. (Охлаждащата течност често се нарича антифриз, но технически охладителqt е смес от антифриз и вода в съотношение 50/50). Можете лесно да проверите нивото на охлаждащата течност в резервоара. Ако е празен или на ниско ниво, следващата стъпка трябва да бъде да се провери нивото на охлаждащата течност в радиатора, но това трябва да се направи само когато двигателят е хладен. Ако има твърде малко количество охлаждащо средство в охладителната система на автомобила, това може да доведе до прегряване на двигателя и / или да накара вашият нагревател в кабината да издухва студен въздух.

Щом научите, че губите охлаждащата течност, радиаторът е добро начало. Някои изтичания на радиатора ще бъдат лесно забележими – като например локва под радиатора, но други не толкова. Най-добре е да проверите радиатора от всеки ъгъл, не само отгоре, а и да обръщате особено внимание на шевовете и дъното. Ръбът в радиатора или дупките от пътни отломки/камъни също могат да причинят протичане на охладителната течност. Вашият автомобил може да има алуминиев радиатор, който технически не може да ръждяса, но алуминият може да корозира или да развие изтичане през малки дупки.

Антифризът идва в различни цветове – зелен, жълт и розово-червен и на допир се усеща като мазна вода и обикновено има сладка миризма. Ако не можете да видите охлаждаща течност, която капе или се просмуква, потърсете ръжда, следи или обезцветяване на радиатора. Това са знаци, при които е ясно, че радиорът ви тече.

Ако радиаторът изглежда добре, охладителната система предлага няколко възможности за течове, включително маркучите от радиатора към двигателя, капачката на радиатора, водната помпа, блокът на двигателя, термостатът, резервоарният резервоар, нагревателят (малък радиатор, който циркулира сгорещена охлаждаща течност в таблото за отопление на пътниците) и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *