Как да поддържаме DPF-a

как да поддържаме dpf филтъра

Ако притежавате дизелова кола, вероятно имате филтър за твърди частици (DPF), но може да не знаете точно какво е това или как да го поддържате. Филтрите за твърди частици са монтирани на автомобили с дизелово гориво вече почти две десетилетия – но ако не се поддържат, или ако бъдат подправени, може да има сериозни последици за вашия автомобил.

Тук обясняваме точно какви са те, какво правят, защо са ви нужни и как да се грижите за тях.

Какво е дизелов филтър за твърди частици?

Филтърът за твърди частици (DPF) е филтър, който улавя и съхранява изгорели сажди, за да се намалят емисиите от дизеловите автомобили. Но тъй като те имат само ограничен капацитет, тeзи сажди трябва периодично да се „изгаряt“, за да се регенерира DPF.

Този процес на регенерация изгаря излишните сажди от филтъра, намалявайки вредните емисии на отработени газове и помага за предотвратяване на сигналния черен дим, който сте виждали от дизеловите превозни средства, особено при ускоряване.

Законодателството за емисиите на отработени газове Евро 5, въведено през 2009 г., за да помогне за намаляване на емисиите на CO2 на автомобила, направиха ДПФ задължителни.

Как да разбера дали моят филтър за твърди частици е блокиран?

Ако DPF се запуши със сажди или се появи повреда в системата, обикновено на таблото се появява оранжева светлина.

Те обикновено изглеждат по този начин с кутия, която има точки в средата, въпреки че те могат леко да се различават от производителя на производителя.

Какво причинява блокиране на филтъра за твърди частици?

Кратките пътувания при ниски скорости са основната причина за блокираните филтри за твърди частици. Ето защо производителите на автомобили често стигат до това да препоръчат шофьорите да ползват услугата по почистване на dpf в сервизни условия, ако магистралата не свърши работа. Други неща, които са лоши за DPF, включват лошото обслужване. Дизеловият филтър за твърди частици върху лошо обслужван автомобил може да се провали по-рано от добре поддържан автомобил, като цяло те трябва да издържат поне 100 000 мили. Важно е да използвате и подходящия вид масло – някои масла съдържат добавки, които всъщност могат да блокират филтрите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *