Как да нарисувате портрет в няколко лесни стъпки

Чудили ли сте се някога как да нарисувате човешки портрет, ако никога не сте го правили преди? Можете да овладеете една проста техника за рисуване на лицето дори и сами, но в началния етап трябва да го нарисувате с молив стъпка по стъпка. С известни усилия трябва да успеете да изготвите качествен портрет.

Важно е овалното очертание на лицето да се очертае правилно, за да се направи реалистично изглеждащ портрет. Може да се наложи да го триете и да чертаете наново много пъто. Ако искате да нарисувате точен портрет, трябва да се заредите с много търпение.

 

Процесът би могъл да бъде изключително забавен и наистина бърз за усвояване, особено ако направите първите стъпки правилно. След това ще ви бъде много по-лесно да продължите.

Следната скица ще ви помогне да се ориентирате в основните стъпки:

рисуване на портрет скица

Първо, нарисувайте овал и го разделете с линия или на ръка, ако сте добри в чертането, на три приблизително равни части (средната среда може да е една идея по-къса). В горната част на средната третина разположете очите, както е показано на картината, а в долната ѝ част нарисувайте носа. Те обикновено са най-важната част от всеки портрет.

След това очертайте линията на устата в средата на долната трета на лицето. Устните следва да са прави и широки при мъжки портрет и по-заоблени и къси при женски.

Идва ред на косата. Очертайте нейната линия в най-високата част на горната трета, като използвате извити овални линии.

Макар че този етап може да е доста предизвикателен, след като го завършите, портретът ви е почти готов. За улеснение първо може да направите най-лесните части- овала на лицето, косата, веждите.

Сега вече трябва да имате прилична основна скица на лицето, което ще рисувате. Последната стъпка е тя да добие завършен вид. Това може да стане, като добавите дълбочина, която се постига чрез наслагване на светлосенки и контрастиране. За целта на местата, които искате да бъдат по-тъмни, чертаете линии първо по единия диагонал, а после и по другия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *