Какво е link building

Какво е link building?

Какво е link building. Изграждането на връзки е процесът на накаране на други уебсайтове да се свързват към страници на вашия собствен уебсайт. Целта на изграждането на връзки е да повиши „авторитета“ на вашите страници в очите на Google, така че тези страници да се класират по-високо и да носят повече трафик от търсене.

Като цяло можете да сварите повечето стратегии за изграждане на връзки за „white hat“ до две прости стъпки:

  1. Създайте нещо забележително (и следователно достойно за връзка)
  2. Покажете го на хора, които притежават уебсайтове (и по този начин могат да се свързват към него)

Добавяне на линкове

Ако можете да отидете на уебсайт, който не ви принадлежи, и ръчно да поставите линка си там, това се нарича „добавяне“ на връзка. Най-често срещаните тактики, които се вписват в тази категория са:

  • Подаване на бизнес справочник;
  • Създаване на социален профил;
  • Коментиране на блог;
  • Публикуване във форуми, общности и сайтове за въпроси и отговори;
  • Създаване на обяви за търсене на работа;
  • и т.н.

Изграждането на връзки чрез тези тактики е много лесно. И точно поради тази причина тези връзки обикновено имат много ниска стойност в очите на Google (а в някои случаи дори могат да бъдат маркирани като СПАМ). Освен това, тези видове връзки почти не ви дават никакво конкурентно предимство. Ако можете да отидете на уебсайт и ръчно да поставите връзката си там, нищо не спира вашите конкуренти да направят същото.

Въпреки това, не бива да пренебрегвате изцяло тази група от тактики за изграждане на връзки. Всеки от тях всъщност може да бъде доста полезен за вашия онлайн бизнес по причини, различни от придобиването на връзки.

Нека уточня с няколко примера:

Бизнес указатели

Трябва да се противопоставите на желанието да добавите своя уебсайт към всяка отделна бизнес директория, само за да получите още една връзка. Вместо това се съсредоточете върху тези, които са добре познати, имат трафик и следователно могат да доведат реални посетители на вашия уебсайт.

Например, ако сте собственик на малък бизнес и сте научили за местен бизнес указател. Където колегите предприемачи получават своите клиенти, трябва абсолютно да посочите бизнеса си там. И тази връзка вероятно ще ви донесе много повече „SEO стойност“, отколкото да изпратите сайта си в списък с общи бизнес директории, които сте намерили на случаен SEO форум.

Социални профили

Добра практика е да заявите името на вашата марка във всички основни сайтове за социални медии (Twitter, YouTube, SlideShare, Instagram и други подобни) възможно най-скоро. В противен случай клекнатите могат да ги грабнат, след като марката ви попадне на радара им.

Инвестирането на време и усилия в подходящи сайтове за социални медии е добър начин да натрупате лоялни последователи и да популяризирате бизнеса си пред тях. Но за съжаление действителните връзки от страниците на социални профили имат малка или никаква пряка SEO стойност. Така че не очаквайте внезапно повишаване на класирането, след като се регистрирате в няколко десетки сайтове за социални мрежи.

Коментари в блога

Оставянето на смислен коментар върху нечия статия е чудесен начин да влезете в техния радар и да започнете връзка с него (което може да доведе до всякакви добри неща). Но публикуването на коментари с единствената цел да накарате линк към вашия уебсайт там само ще накара собствениците на блогове да ви мразят.

Освен това връзките от коментари в блога обикновено не се следват (т.е. може да не се считат за „гласове“). Така че, ако мислите да оставите на някого коментар само за да добавите връзката си там – недейте.

Надяваме се, че тези три примера ще ви дадат добра представа как да „добавите“ линковете си към други уебсайтове, без да сте спам.