Какви са плюсовете и минусите на хипнотерапията?

Как действа хипнотерапията?

Сесията за хипнотерапията обикновено трае около час. Обучен терапевт използва различни техники за релаксация, за да ви насочи в хипнотично състояние. В това състояние вие ​​все още сте в съзнание и осъзнавате. Тялото ви става по-спокойно, а умът по-отзивчив към предложенията на терапевта.

Предложенията на терапевта ще зависят от състоянието или поведението, което се опитвате да лекувате. Хипнотерапията може да помогне за насочване на нежелани или нездравословни навици и евентуално да ги замени с по-здравословно поведение. Примерите включват способност за по-добър контрол на болката или безпокойството или коригиране на негативни мисловни модели, които могат да влошат симптомите на депресия.

Плюсове на хипнотерапия

Хипнотерапията предлага потенциал да помогне за лечението на вашите медицински състояния, без да са необходими инвазивни терапии или допълнителни лекарства. Терапевтите смятат хипнотерапията за безопасна възможност за лечение с минимални странични ефекти.

Въпреки че може да не работи за всички, хипнотерапията е това, което е известно като допълнителна терапия. Човек може да използва хипнотерапия в допълнение към други лечения за депресия, за да подобри цялостното чувство за благополучие, да повдигне настроението и да засили чувството за надежда. Хипнотерапевтите го използват за лечение на редица състояния, включително:

  • безпокойство
  • хронична болка
  • проблеми с концентрацията
  • синдром на раздразнените черва
  • контрол на тютюнопушенето
  • скърцане със зъби

Човек с депресия изпитва голямо разнообразие от емоции. Според Университета в Ню Хемпшир хипнотерапията може да помогне на човек да се научи да намалява и / или по-добре да контролира чувството на тревожност, стрес и тъга. Хипнотерапията се използва и за лечение на негативно поведение, което може да влоши депресията на човек. Това поведение може да включва тютюнопушене и лоши хранителни и спални навици.

Недостатъци на хипнотерапията

Хипнотерапията има някои рискове. Най-опасният е потенциалът за създаване на фалшиви спомени (наречени конфабулации). Някои други потенциални странични ефекти са главоболие, замаяност и безпокойство. Те обаче обикновено избледняват малко след сесията за хипнотерапия.

Хората, които обмислят хипнотерапия, първо трябва да се консултират със своя лекар или психиатър. Възможно е хипнотерапията да влоши симптомите. Хората, страдащи от заблуди, халюцинации или други психотични симптоми, може да не са най-добрите кандидати за хипнотерапия.

Възможно е също хипнотерапията да не е ефективен метод за лечение. Терапията изисква човек да се съсредоточи и да влезе в транс състояние на хипноза. За някои хора това е много трудно.

Какво казват експертите

Изглежда, че хипнотерапията работи най-добре, когато се използва с други форми на лечение, казва Стив Г. Коп, лицензиран съветник по психично здраве и брачен и семеен терапевт. Той може да помогне за намаляване на резистентността на пациента към други по-традиционни лечения.

„Изглежда най-ефективно допълване на когнитивно-поведенческата терапия или междуличностната психотерапия“, казва Коп.

Важно е да запомните, че депресията, заедно с тежки и хронични психични заболявания като биполярно разстройство и шизофрения, също влияят върху физическото здраве на човека. Депресията е нещо повече от чувство на тъга или негативни мисли. Това е състояние, при което химикалите в мозъка ви са дисбалансирани. Хипнотерапията е допълнителна терапия и тя не трябва да бъде единствената терапия, която човек използва, за да подобри психичното си здраве.

Kopp също така предупреждава, че качеството на хипнотерапевта варира значително. Всеки, който обмисля хипнотерапия, трябва да се увери, че терапевтът не само е сертифициран за извършване на хипноза, но и е обучен специалист по психично здраве.