История на банкнотите

История на първите банкноти

Първите банкноти са били издадени в Китай. През 812г. Китайската империя временно издава банкноти, което се дължи на недостиг на мед, която се използва за изсичане на монети. Те не просъществували дълго.

След един век време банкнотите били напечатани в Китай, те били много по-удобни от монетите, изковани от тежък метал.

Банкнотите се издавали не от държавата, а от няколко семейства, които са били гаранти. По време на управлението на династията Сун за първи път държавата решила да контролира издаването на банкноти.

Първата китайска банкнота е 1000 каши, издадена от династията Минг по време на Великата война (1368-1398 г.).

Марко Поло (1254-1324) ще докладва новината, че в Китай хартията се използва като хартиени пари. В книгата си „Пътешественикът“ разказва за Кублай-хан, който отпечатва голям брой банкноти, като използва кората на черницата и поставя своя печат.

Когато хартиените пари са се износили, те били върнати обратно в замяна на нови, а комисионната е била 3%.

Въпреки това са били необходими 300 години време, преди да се използват хартиени банкноти в Европа.

Основното изискване за материал за банкноти е здравината. Обикновената хартия, изработена от дърво, не е подходяща за тях. За производството на сметки се използват главно памучни влакна. В състава е почти чиста (96–98%) целулоза, която се характеризира с белота, еластичност и висока якост.

Хартията за банкноти се подлага на строги тестове, като например огъване. Тя трябва да остане непокътната след повече от 2500 двойни прегъвки. И обичайната хартия за печат се разкъсва след 20 прегъвки. Да, и всеки от нас може би поне веднъж е правил неволен тест на парите си, изпирайки ги заедно с панталони. Те оцеляват.

В някои страни, като Канада и Австралия, за банкноти се използва пластмаса. Те са по-скъпи за производство, но служат много по-дълго от хартиените. Тези банкноти не поглъщат влага, пот и мръсотия и затова остават чисти по-дълго. Освен това пластмасовите банкноти осигуряват нови средства за защита срещу фалшифициране, които не могат да се прилагат върху хартия.

Повече за банкнотите и банкното-депозитните машини тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *