Зъбни фасети: плюсове и минуси

Зъбни фасети. В тази статия ще разгледаме основните предимства и недостатъци на зъбните фасети, което ще Ви помогне да оцените рисковете и да направите правилните изводи за себе си, за да вземете правилно решение.

Зъбни фасети

Кои са предимствата на фасетите:

Дълъг експлоатационен живот. На практика той варира в зависимост от качеството на използваните материали и технологии и може да достигне 10 години.

  • Устойчивост на оцветяване. Това е характерно за керамичните фасети, които са силно устойчиви на всички оцветители, без изключение. Външният вид на керамичните фасети остава непроменен през целия експлоатационен живот.
  • Естествен вид. Микропротезите се избират в съответствие с цвета на емайла на естествените зъби, така че да изглеждат възможно най-естествени.
  • Бърз монтаж. Изработката на фасети ще отнеме максимум една седмица, въпреки че обикновено отнема всъщност по-малко време.
  • Проста процедура. За разлика от поставянето на коронки, в този случай се отстранява много по-малък слой зъбна тъкан, така че процедурата отнема по-малко време и изисква по-малко усилия.

Какви недостатъци могат да имат фасетите:

Здравина и устойчивост. Фасетите се считат за достатъчно устойчиви на износване структури, но когато ги използвате, все пак трябва да избягвате да ядете твърде твърда храна. Също да внимавате и да предпазвате зъбите си, когато практикувате бойни изкуства (бокс, борба и др.).

  1. Необходимост от подмяна. В края на експлоатационния им живот (обикновено около 10 години) фасетите трябва да се сменят.
  2. По-трудно се напасват за зъби с по-тъмни нюанси на цвета. Порцелановите фасети са прозрачни, по тази причина те не могат да постигнат твърде тъмен нюанс на зъбите.
  3. Подготовка на зъбите. За да Ви бъдат поставени фасети, е необходимо да се отстрани слой от зъбна тъкан – това е безболезнена процедура, която е по-щадяща, отколкото при инсталиране на корони, но въпреки това тя често тревожи пациентите.
  4. Цена. Микропротезите наречени фасети са доста скъпи продукти, чиято цена е по-висока от тази на короните. Защо фасетите са толкова скъпи?

Определящи фактори в случая са използваните технологии и материали. Най-скъпи са керамичните фасети (Lumineers).