За химическото чистене в детайли

Деатйлна информация за процеса на химическото чистене

Химическото почистване с въглеводороди е деликатно, нежно почистване, което не нарушава структурата на тъканта и нежно отстранява замърсяванията. Голямото предимство на въглеводородните химикали е, че текстилът и кожата стават меки на допир, цветът остава наситен и не мирише на химическо чистене. Също така е с уважение към аксесоарите. Заслужава да се отбележи, че това е екологичен начин на обработка на продуктите. Единственото изискване е продуктът да не е силно замърсен, тъй като нежното почистване просто не може да се справи с тежкото замърсяване.

Химическото чистене в околната среда на въглеводороди е най-подходящият вид обработка за продукти, произведени от естествена кожа, велур, мех велур (овча кожа) и кожа.

Химическо почистване със силикон – с чист, течен силикон. Подобно на предишния тип химическо чистене, той е безопасен за околната среда, защото по същество, силиконът не е нищо повече от „втечнен“ пясък. Става дума за тези естествени пясъчни зърна, които в продължение на 6 милиарда години са формирали земята. Тези пясъчни зърна нямат нищо общо с вещества, които замърсяват въздуха, които могат да заразят земята и отровата.

В наши дни

Днес най-често се използва химическо чистене с перхлоретилен (PCE). Като алтернатива, се прилагат aквапочистване, където водата се използва вместо разтворител и детергенти – повърхностноактивни вещества. По-малко се използва почистване с въглеводородни (нефтени) разтворители. До неотдавна специализираните предприятия, които преработваха кожени и кожени изделия, използваха трихлортрифлуороетан (валклайн или фреон) като разтворител поради по-малката си агресивност. Въпреки това, поради забраната за неговото производство, фреонът се отказва от въглеводородни разтворители и охлажда PCE. Охладеният PCE е по-малко агресивен и неговото използване намалява риска от повреда на продуктите в машината за химическо чистене. Сред новите направления е почистването с втечнен въглероден диоксид, но тази технология е все още в начален стадий и нейната ефективност ще се определя от времето.

В допълнение, към разтворителите в химическото почистване се отнасят и други химикали – детергенти и мазнини, препарати за почистване на петна и петна. Изборът на химикали зависи от използваната технология (PCE, въглеводородни разтворители или аквачистач) и от асортимента, който се обработва (кожа, кожа, текстил и др.).

Етапи на работа

Могат да се разграничат пет основни етапа: приемане на продукт, сортиране на входящите стоки, предварително отстраняване на петна (почистване), почистване в машината (включително изстискване и изсушаване) и довършителни операции, включващи последващо пране, гладене и опаковане. За продукти от кожа и велур, довършителните операции могат да включват също смазване, тонизиране и нанасяне (възстановяване) на филмови покрития.

За да премахнете петна, детергентите се използват в комбинация с разтворители, амоняк, оцетна киселина и други специални петна Изчерпани комплексни продукти – в зависимост от произхода на определено замърсяване. Почистването се извършва на специални маси за отстраняване на петна с локално осветление, с работна повърхност с абсорбатор и пистолети за подаване на сгъстен въздух и пара, така че силният въздушен поток в комбинация с вода, почистващи препарати и разтворител премахва петна.

 

Машината за химическо чистене се състои от следните основни компоненти: – барабан (миещ съд) – неговата товароносимост обикновено варира от 12 до 32 kg; – резервоари за разтворители, използвани в зависимост от вида на преработените продукти; – система за дестилация; – филтърна система; – кондензатор за изтласкване; – хладилна верига.

Източник: Химическо чистене и пране Cleaning Station

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *