Запушен сифон на тоалетна – Ръководство стъпка по стъпка

Как да се справите със запушен сифон на тоалетна?

Почти всеки с баня ще се сблъска с водопроводни проблеми като тоалетна с бавно оттичане поне веднъж в живота си. Не всеки ще осъзнае обаче, че това често е резултат от запушен сифон на тоалетна. Ако смятате, че това вероятно е вашият проблем, може би се чудите как да отпушите сифона на тоалетната?

За щастие, това е нещо, което можете да направите, без да се налага да викате водопроводчик.

Може да бъде лесно да научите как да отпушите сифона на тоалетната. И не се нуждаете от специално оборудване, за да направите толкова много от нещата, които са Ви необходими за този вид ремонт на тоалетна, вероятно вече имате у дома.

Вашата тоалетна вероятно просто се нуждае от добро почистване, така че всичко, от което се нуждаете, за да отпушите вашите сифони, е по същество някои почистващи препарати и тел или нещо подобно, което е достатъчно твърдо и малко, за да влезе в дупките.

Прочетете, за да научите повече за това потенциално лесно решение!

Стъпка 1: Съберете нужните консумативи за отпушване на  сифона на тоалетната

За да почистите и отпушите дюзите във вашата тоалетна, ще Ви трябва:

 • Оцет
 • Сода за хляб
 • Четка за тоалетна
 • фуния
 • Гъба или хартиена кърпа
 • Гумени ръкавици
 • Тел или друг подобен материал
 • Огледало
 • Тиксо

*Имайте предвид, че тук можете да използвате белина или препарат за почистване на канали, ако предпочитате, но това може да допринесе за други водопроводни проблеми. Това е така, защото тези видове химикали могат да разядат някои части от вашия тоалетен резервоар, като клапана на клапата и шайбите на болтовете на резервоара, тъй като те са направени от гума.

Стъпка 2: Източете тоалетната, за да отпушите сифона й

Ще заменим водата в тоалетната с оцет, за да я почистим, така че първо намерете спирателния вентил зад тоалетната, за да спрете подаването на вода в тоалетната. След това отстранете колкото можете повече вода от тоалетната, като задържите натисната дръжката за промиване. Сега отстранете капака от тоалетния резервоар и след това използвайте гъба или хартиени кърпи, за да попиете останалата вода в резервоара. Направете същото с водата, останала в купата.

Стъпка 3: Покрийте дупките на тоалетната чиния

Ако не ги виждате ясно, използвайте огледалото, за да намерите дупките под ръба на тоалетната чиния. Залепете малко тиксо върху тези дупки, за да ги покриете, така че оцетът, който ще влезе в резервоара, няма да може да излезе толкова бързо, колкото водата.

Стъпка 4: Изсипете оцета в резервоара на тоалетната

Във вътрешността на вашия тоалетен резервоар също ще има много твърда вода или натрупване на калций, ако имате запушен сифон, така че можете да почистите и това едновременно. Изсипете оцета в тоалетната, вземете го, докато покрие всички петна.

След това погледнете вътре в резервоара, за да намерите голямата тръба с по-малка тръба, закрепена върху нея. Това се нарича преливна тръба и искате да излеете оцета там с помощта на фунията. Използвайте достатъчно оцет, за да сте сигурни, че замества водата, която е била в тоалетната чиния.

По-голямата част от оцета ще се стече към купата, но не се притеснявайте, тъй като част от него все още ще остане в ръба на тоалетната, а дюзите на сифона трябва да са пълни. Оставете да престои поне един час или, ако са особено запушени, цяла нощ.

Стъпка 5: Отпушете дюзите

След като сте изчакали подходящото време, свалете тиксо, за да освободите уловения оцет. Поставете жицата във всяка дупка и я завъртете, докато сифоните се почистят от остатъци. Използвайте огледалото си, за да проверите отново дали сте получили всичко.

Какво друго можете да направите:
 1. Пуснете водата в тоалетната – Оцетът в резервоара ще изтече през наскоро отпушените отвори н, което ще му даде още един шанс да ги почисти старателно.
 2.  Добавете сода за хляб и разбъркайте – Изсипете една чаша сода за хляб в тоалетната чиния. Това ще се смеси с оцета, за да се получи пенлива реакция, която да покрие купата, така че наливайте бавно. Преместете разтвора около купата с тоалетна четка от време на време за около половин час.
 3. Почистете дупките на резервоара и тоалетнат чиния – Изтъркайте всички петна, останали в тоалетната чиния с гъбата. Ако наистина искате да сте задълбочени, използвайте четка за зъби, за да влезете в по-малките пространства. За да почистите дупките, използвайте вашата тоалетна четка.