Ежедневна нужда от витамин D

Дневната нужда от витамин D е 2,5-5 mcg. Повишена нужда има в организма поради липсата на ултравиолетова радиация, естествено тъмната кожа, при напреднала възраст, вегетарианство и нискомаслени диети, храносмилателни разстройства, бременност и кърмене, период на интензивен растеж и развитие. Тези хора се нуждаят от допълнително количество витамин D.

При лечението на големи дози препарати с витамин D се препоръчва едновременното предписване на витамин А (ретинол), както и аскорбинова киселина (витамин С) и витамини от група В.

Витамин D е важен елемент, който осигурява подкрепа за много жизнени процеси в човешкото тяло.

Какво е и каква е опасността от липсата му – това ще разгледаме в нашата статия.

Какви могат да са причините за дефицит на витамин D?

Витамин D е от групата мастноразтворими витамини.

Химичното му име е ергокалциферол или холекалциферол. Специалното значение за организма се доказва от факта, че този компонент се нарича витамин за лечение на рахит.

Той e важен за поддържане на минералния баланс, който е от съществено значение за здравето на костите.

Холекалциферолът е отговорен за усвояването на калция, който заедно с магнезий, фосфор и цинк осигурява плътност и здравина на костите. Той съществува в пет форми. Най-проучените и важни от тях са холекалциферол (D3) и ергокалциферол (D2).

Витамин D3 се произвежда в тялото по фотохимичен начин – когато кожата е изложена на слънчева светлина.

Ергокалциферол може да се получи от определени храни. Въпреки факта, че това вещество е способно да се синтезира, неговият дефицит се диагностицира при много хора. Според Американската остеопатична асоциация около един милиард души по света страдат от недостиг на витамин D с различна тежест.

Фактори, допринасящи за това са:

  • мургав или тъмен цвят на кожата;
  • използването на слънцезащитни продукти с висок SPF;
  • лоша диета, отказ от ядене на мазнини, животински продукти;
  • живеещи в северните райони с малък брой слънчеви дни;
  • работа у дома или на нощна смяна, в резултат на което човек е малко на чист въздух;
  • заболявания на вътрешните органи и системи, при които се нарушава усвояването на витамини и превръщането им в активни метаболити (продукти на обмяната); прием на кортикостероиди, лекарства за понижаване на холестерола.