Влияние на NAD+ върху сърдечната функция и неврогенерацията

Еластичността на артериите действа като буфер между вълните на налягане, изпращани от сърдечните удари. Но артериите се втвърдяват с напредване на възрастта, допринасяйки за високо кръвно налягане, най-важните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Един човек умира от сърдечно-съдови заболявания на всеки 37 секунди само в Съединените щати, съобщава CDC. NAD+ и сърдечни заболявания.Високото кръвно налягане може да причини увеличено сърце и запушени артерии, което води до инсулти. Повишаването на нивата на NAD+ осигурява защита на сърцето, подобрявайки сърдечните функции. При мишки, NAD+ бустерите са попълнили нивата на NAD+ в сърцето до изходните нива и са предотвратили наранявания на сърцето, причинени от липса на кръвен поток. Други проучвания показват, че NAD+ бустерите могат да предпазят мишки от необичайно уголемяване на сърцето.

Невродегенерация

До 2050 г. населението на света на възраст 60 и повече години се очаква да достигне общо 2 милиарда, почти двойно повече от 2015 г., според СЗО. Хората по света живеят по-дълго. Въпреки това, стареенето е основният рисков фактор за много невродегенеративни заболявания, включително болестта на Паркинсон и Алцхаймер, причинявайки когнитивно увреждане.

При мишки с Алцхаймер повишаването на нивото на NAD+ може да намали натрупването на протеин. Това  нарушава клетъчната комуникация и повишава когнитивната функция. Повишаването на нивата на NAD+ също предпазва мозъчните клетки от умиране, когато няма достатъчно кръвен поток към мозъка. Много проучвания върху животински модели представят нови перспективи за подпомагане на мозъка.

Бъдещето на NAD+

За мнозина застаряването на световното население може да означава прекарване на повече време с любимите хора, но също така идва и с бремето на живота с хронични заболявания, свързани с възрастта. През 2016 г. здравното лечение на нацията за хронични заболявания възлиза на 1,1 трилиона долара, според Milken Institute. В комбинация със загубената икономическа производителност, общото икономическо въздействие беше 3,7 трилиона – близо 20 процента от брутния вътрешен продукт на САЩ.

С наближаването на „сребърната вълна“ решението за свързаните с възрастта хронични заболявания за облекчаване на здравната и икономическата тежест става спешно. Учените може да са намерили възможно решение: NAD+.

NAD+ и сърдечни заболявания

Наречен „молекулата-чудо“ за способността си да възстановява и поддържа здравето на клетките. NAD+ показва различни потенциали при лечение на сърдечни заболявания, диабет, Алцхаймер и затлъстяване при животински модели. Въпреки това, разбирането как изследванията върху животни могат да се пренесат върху хората е следващата стъпка за учените, за да гарантират безопасността и ефикасността на молекулата.

Учените се стремят да разберат напълно биохимичния механизъм на молекулата и изследванията върху метаболизма на NAD+ продължават. Подробностите за механизма на молекулата може да разкрият тайната за пренасяне на науката против стареене от пейката до леглото.