Видове септични ями

Септичните ями, изработени от различни материали, предлагат различни нива на здравина и издръжливост. Ето списък с предимствата и недостатъците на най-често срещаните видове септични ями.

Видове септични ями

Бетон

Бетонови септични ями. Тези издръжливи резервоари обикновено издържат няколко десетилетия. Въпреки това, ако бетонът се напука, този тип резервоар може да позволи на отпадъците да изтичат навън и да позволи на подземните води да проникнат вътре. Когато се появят резервни копия в бетонна септична яма, запушването може да повлияе на изтичането на вода.

Стомана

Стоманени септични ями. Докато стоманата е по своята същност издръжлив материал, септичните ями, направени от стомана, обикновено издържат само 25 години, преди да започнат да ръждясват. Поради тази причина е по-малко вероятно стоманените септични ями да бъдат избрани от собствениците на жилища. Когато корозията започне на покрива на стоманен резервоар, резервоарът може да стане твърде слаб, за да издържи тежестта на земята над него. Ако това се случи, животно или човек може да падне в резервоара. За да спестите пари, капакът на стоманен резервоар може да бъде заменен, ако останалата част от устройството е структурно здрава. Собствениците на имоти трябва да следят за образуване на ръжда по входните и изходните прегради.

Фибростъкло

Септични ями от фибростъкло. Септичните ями, направени от фибростъкло, няма да се напукат като бетон или да ръждясват като стомана. Резервоарите от фибростъкло също са значително по-леки от резервоарите, направени от други материали – това ги прави по-лесни за инсталиране, но също така означава, че е по-вероятно да се изместят, когато околната почва се насити.

Пластмаса

Пластмасови септични ями. Пластмасовите резервоари са издръжливи, леки и сравнително евтини. Пластмасовите септични ями няма да ръждясват и са по-малко податливи на напукване в сравнение с бетона. Тези резервоари са много леки, което ги прави лесни за инсталиране. Те обаче са толкова леки, че са склонни да се повредят по време на монтажа. Освен това пластмасовите резервоари могат да изплуват на повърхността, ако не са монтирани правилно.

Аеробни септични ями

Аеробни септични ями. Тези резервоари се захранват с електричество и често се инсталират, когато други резервоари в имота са повредени. Аеробните резервоари са до три пъти по-скъпи от другите видове септични ями, но са по-ефективни и изискват по-малки дренажни полета, което може да бъде огромна полза за по-малки имоти. Тези резервоари изискват по-честа поддръжка, но обикновено издържат много години.